Zdrowe odżywianie na wakacjach często wydaje się bardzo trudne. Na upragnionych wakacjach pozwalamy sobie na „więcej”. Kuszą nas lody, gofry, smażone potrawy oraz dania typu fast food. Za nami już prawie połowa wakacji, ale przed nami jeszcze cały sierpień, na który wiele osób zaplanowało sobie wakacyjne podróże i letni wypoczynek. Postaram się podpowiedzieć jakie wybierać przekąski i dania aby kilogramów, które udało nam się zrzucić przez cały rok, nie przybyło nam z „nawiązką”.
Zdrowe odżywianie na wakacjach
Przede wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek i umiar w jedzeniu i piciu. Zdrowe odżywianie na wakacjach to regularne spożywanie posiłków, dbanie o to aby posiłki zawierały warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty.
Śniadanie to podstawa każdego dnia
nie wolno z niego rezygnować, należy je spożyć na około godzinę od pobudki. Powinno składać się, np. pełnoziarnistych produktów, Müsli z jogurtem, owsianki z owocami.
Dbajmy o regularność posiłków
spożywajmy je co 3 – 4 godziny.
Przekąski w podróż najlepiej przygotować w domu
mogą to być warzywa i owoce pokrojone na kawałki, spakowane w pudełeczka, kanapki przygotowane z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami, serem białym, wyciskane soki owocowe. Możemy również przygotować samodzielnie batony energetyczne, np. z płatków owsianych, orzechów, suszonych owoców i miodu.
Gdy musimy skorzystać z oferty barów czy restauracji
wybierajmy dania pieczone, gotowane, duszone a nie smażone. Postawmy na ryż, kaszę czy gotowane ziemniaki a nie wybierajmy frytek ociekających tłuszczem. Jako dodatek do mięs bezpieczniej jest wybierać warzywa poddane obróbce cieplnej (są bezpieczniejsze pod względem mikrobiologicznym) niż surówki. Możemy zaoszczędzić sobie niestrawności i zakażenia bakteriami, zwłaszcza bakterią Salmonella. Do zakażenia tą bakterią dochodzi najczęściej latem, kiedy trudno jest zapewnić potrawom odpowiednio niską temperaturę.
Słodycze i niezdrowe przekąski
jeśli kuszą nas lody to wybierzmy sorbetowe, zamiast ciastek wybierzmy świeże owoce, zrezygnujmy również z chipsów, to niepotrzebna bomba kaloryczna obfitująca w tłuszcz, sól i akrylamid. Jako zdrową przekąskę wybierzmy garść orzechów lub suszonych owoców.
Koniecznie należy odpowiednio nawadniać organizm
zawsze zabierajmy ze sobą butelkę wody, unikajmy słodzonych napojów, gazowanych i niegazowanych. Korzystny wpływ ma spożywanie naturalnych soków owocowych i warzywnych, ponieważ dodatkowo wzbogacają nasz organizm z składniki mineralne i witaminy, które tracimy podczas upałów. Ilość przyjmowanych płynów zależy od wieku, płci i warunków pogodowych.
Ruch
nie wolno zapomnieć o wysiłku fizycznym. Spacerujmy korzystając z pięknej pogody i świeżego powietrza. Nawet podczas pochmurnych dni nie rezygnujmy z aktywności fizycznej – to bardzo ważne.
Zdrowe odżywianie na wakacjach to kontynuacja codziennych prawidłowych nawyków żywieniowych. Warzywa i owoce, powinny towarzyszyć nam w podróży, jak i po dojechaniu na miejsce wakacyjnego odpoczynku. To, że my jesteśmy na wakacjach, nie oznacza, że nasz organizm też ma urlop. Jak co dzień, organizm potrzebuje odpowiedniej ilości składników odżywczych, pochodzących z produktów należących do różnych grup i oczywiście w odpowiednich proporcjach. Jeśli zadbamy o te kilka szczegółów, to na pewno będziemy pełni energii oraz chęci do poznawania i zwiedzania nowych okolic.
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny