Oczy, dieta korzystnie wpływająca

4.79 avg. rating (95% score) - 87 votes

Oczy nazywane są zwierciadłem naszej duszy. Niestety często nie są w najlepszej kondycji, dokucza nam z ich strony suchość, pieczenie oraz zaczerwienienie. Stosujemy wówczas różne krople, żele, itp., lecz one przynoszą nam jedynie doraźną ulgę. Dlatego nie wystarczy dbać o oczy jedynie od zewnątrz, należy pomyśleć również o odpowiednim żywieniu. Właściwie zbilansowana dieta dostarcza odpowiedniej dawki witamin i składników mineralnych, mających pozytywny wpływ na nasze oczy i wzrok, które nieustannie narażone są na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, np. podczas upałów chętnie korzystamy z pomieszczeń klimatyzowanych, w biurze czy samochodzie.Klimatyzacja często jest siedliskiem grzybów i bakterii co sprzyja powstawaniu infekcji. Dodatkowo naraża nasze oczy na wysuszenie co może doprowadzić do powstania zespołu suchego oka.

Oczy

Oczy narażone są również na procesy zachodzące wewnątrz organizmu, powodujące m.in. starzenie się.

Po pierwsze witamina A

Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, ma działanie antyoksydacyjne (które polega na usuwaniu z organizmu człowieka nadmiaru wolnych rodników, spowalnianiu procesów starzenia się organizmu), bierze udział m.in. w procesie widzenia, dba o prawidłowy stan naszej skóry. Znajdziemy ją w:

żółtku jaja, mleku, maśle, oleju i wątrobie.

zoltko
żółtko

Prowitaminę witaminy A, czyli beta karoten 

znajdziemy w:

żółtych, pomarańczowych, czerwonych i ciemnozielonych warzywach, takich jak marchew, dynia, papryka, natka pietruszki, szpinak, botwina, brokuły, pomidory, oraz w owocach – wiśniach, pomarańczach i brzoskwiniach.

brzoskwinia
brzoskwinie

Należy jednak pamiętać, że witamina A w nadmiarze jest toksyczna, objawia się drażliwością, zaburzeniami żołądkowo – jelitowymi, przebarwieniami skóry, powiększeniem wątroby i śledziony oraz świądem skóry.

Kolejną istotną witaminą jest witamina C

Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, ma również działanie antyoksydacyjne, bierze udział w odbudowie tkanek, jej niedobór powoduje kruchość naczyń, m.in. spojówki. Znajduje się w produktach roślinnych, jej największe ilości znajdują się w:

natce pietruszki, czerwonej papryce, warzywach kapustnych, owocach jagodowych i cytrusowych. Najlepiej spożywać je w formie surowej aby zapobiec stratom witamin.

natka pietruszki i kapusta
natka pietruszki i kapusta

Bardzo cenny wpływ na oczy ma borówka czernicy (borówka czarna, czarna jagoda, czernica, jagodzina, borowina) Vaccinium myrtillus, spowodowane jest to bogactwem antocyjanów (barwników roślinnych) w niej zawartych. Antocyjany hamują nadmierną krzepliwość krwi, a dzięki temu poprawiają mikrokrążenie w naczyniach siatkówki oka i poprawiają wzrok. Antocyjany skutecznie neutralizują nadmiar uszkadzających oko wolnych rodników, oraz przyspieszają regenerację rodopsyny – białka fotoreceptorowego zlokalizowanego w komórkach pręcikowych siatkówki oka. Swoje działanie antyoksydacyjne zawdzięcza m.in resveratrolowi – związkowi polifenolowemu naturalnie występującemu m.in. w winogronach, czerwonym winie i borówkach. Borówka znajduje zastosowanie lecznicze w schorzeniach siatkówki, retinopatiach i osłabieniu widzenia, które wywołane jest zaburzeniami mikrokrążenia.

borowki
borówki

Drogocenny wpływ na oczy ma luteina.

To naturalny żółty barwnik występujący w roślinach. Najlepiej widoczny jest jesienią, ponieważ wiosną i latem kamuflowany jest przez chlorofil. To organiczny związek chemiczny, który należy do ksantofili z grupy karotenoidów (barwników roślinnych). Luteina do organizmu musi być dostarczana z zewnątrz z pożywieniem. Największe ilości tego związku znajdują się w zielonych warzywach i owocach oraz żółtku jaja. Luteina działa na oczy jak filtr, chroniąc oko przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB. Znajduje się głównie w plamce żółtej w siatkówce oraz soczewce. Luteina pochłania znaczną część promieniowania ultrafioletowego oraz ochrania oko przed szkodliwym wpływem promieniowania jonizującego komputerów oraz telewizorów. Polecane są:

zielona kapusta, szpinak, natka pietruszki, botwinka, koperek, szczypiorek, brokuły, zielona sałata, dynia, brukselka, cukinia, papryki (żółta i zielona), kukurydza, ogórki, zielona fasolka, zielone oliwki, marchew, pomidory, pomarańcze, żółtko jaja.

Luteina do organizmu musi być dostarczana z zewnątrz z pożywieniem. Największe ilości tego związku znajdują się w zielonych warzywach i owocach oraz żółtku jaja.
Brokuły

Nie bez znaczenia pozostają również dobroczynne kwasy omega – 3. Zapobiegają odkładaniu się toksycznych substancji powodujących zwyrodnienie plamki żółtej, poprawiają ukrwienie naczyń krwionośnych oka. Znajdziemy je głównie w tłuszczach rybich – tran, roślinnych – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy – nazywany polską oliwą z oliwek.

Zapobiegają odkładaniu się toksycznych substancji powodujących zwyrodnienie plamki żółtej, poprawiają ukrwienie naczyń krwionośnych oka.
oliwa z oliwek

Korzystajmy z sezonu na borówki, papryki, pomidory oraz inne wymienione w artykule warzywa i owoce, wzmacniajmy naturalnymi sposobami nasze oczy i wzrok.

Jak dbać o oczy?
Oczy

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...

Dodaj komentarz