Zdrowe grillowanie? Często zastanawiamy się czy to jest możliwe. Otóż jak najbardziej tak, trzeba tylko przestrzegać kilku ważnych zasad. Aby rozpocząć zdrowe grillowanie należy:
- Koniecznie używać jednorazowych tacek przeznaczonych specjalnie do grillowania. Jest to bardzo ważne ponieważ tłuszcz wytapiający się z mięsa, kiełbas, itp. bezpośrednio kapie na rozżarzony węgiel w wyniku czego powstają toksyczne wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).
- Wybierać ekologiczną podpałkę, niezawierającą toksycznych dodatków. Najbezpieczniej byłby całkowicie z niej zrezygnować.
- Zdrowe grillowanie to również przestrzeganie zasad higieny – myjemy ręce, do obracania produktów na grillu używamy specjalnych przyrządów.
- Produkty przeznaczone do grillowania, przede wszystkim mięso, należy przechowywać w lodówce turystycznej.
- Wybierać do grillowania chude mięso, np. drób oraz ryby i owoce morza.
- Dbać o to aby mięso było na pewno upieczone – niedopieczone bywa przyczyną zatruć pokarmowych. Wystarczy nakłuć mięso wykałaczką, jeśli wypływa jasny płyn, oznacza to, że jest już upieczone. Natomiast jeśli wypływa płyn koloru czerwonego, trzeba mięso jeszcze dopiec.
- Jeśli mamy ochotę na grillowaną kiełbaskę, to najlepiej, aby była ona przygotowana przez nas samodzielnie. Jeśli nie mamy takich możliwości, to podczas zakupów zwracamy szczególną uwagę na to znajduje się na etykiecie produktu. Ważna jest zawartość mięsa, lecz szczególnie nie powinniśmy kupować produktów, które w swym składzie zawierają: syrop glukozowo – fruktozowy, syrop glukozowy, tłuszcze utwardzone, olej palmowy, barwniki, zwłaszcza E120 (czerwień koszenilowa), E102 (tartrazyna), wzmacniacz smaku i zapachu glutaminian sodu E621, MOM (mięso oddzielone mechanicznie).
wyroby domowe - Nie zapominajmy, że do grillowania wspaniale nadają się również warzywa i owoce.
- Zdrowe grillowanie to również zdrowe marynaty. Sporządzajmy je sami, używając do tego oliwy i ulubionych ziół. Sklepowe często nafaszerowane są konserwantami, barwnikami i wzmacniaczami smaku.
- Do dań z grilla serwujmy lekkie surówki i sałatki warzywne (oczywiście również przygotowane samodzielnie ze świeżych młodych warzyw).
- Do picia najlepiej przygotować własną lemoniadę lub po prostu wodę z cytryna i miętą. Koniecznie zrezygnujmy z wysokokalorycznych napojów i smakowych wód. Są one dosładzane cukrem, syropem glukozowo – fruktozowym, syropem glukozowym.
Zdrowe grillowanie?
Jeśli będziemy przestrzegali tych kilku, ale jak ważnych zasad to będzie to, na pewno zdrowe grillowanie.
Grillowanie potraw na świeżym powietrzu od jakiegoś czasu stało się ulubionym zajęciem wielu Polaków. Dlatego nie obawiajmy się go, ponieważ może być jednocześnie zdrowym i dietetycznym rozwiązaniem na przygotowywanie potraw w miłej atmosferze na świeżym powietrzu. A jeśli oprócz tego zorganizujemy jakieś zajęcia ruchowe, zabawy, dla dzieci i dorosłych, to będzie to wspaniały sposób na wspólne rodzinne a zarazem aktywne spędzanie wolnego czasu.
Przepis na zdrowe grillowanie:
Szaszłyki z łososia z ananasem
Składniki na 6 szt:
Łosoś – 300 g
Ananas, świeży – 250 g
Marynata:
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Imbir – 1 łyżeczka
Papryka ostra – 1 łyżeczka
Papryka słodka – 1 łyżeczka
Sól – 0,5 łyżeczki
Wykonanie:
Ananasa obieramy, kroimy w kostkę o wymiarach 3×3. Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy na podobne kostki. Łączymy składniki marynaty, zanurzamy w niej łososia i pozostawiamy na około 20 minut. Po upływie tego czasu nabijamy naprzemiennie ananasa i łososia na patyczki do szaszłyków. Grillujemy po około 1 minucie z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.
Smacznego!
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny