Gorący temat lody odchudzają
Niestety nie mogę zgodzić się z Panią dietetyk z popularnego programu ogólnopolskiej telewizji, która twierdzi, że jedząc lody możemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Niestety jest zupełnie inaczej, ponieważ lody to nie tylko kalorie ale zawartość innych składników.
Dla przykładu:
lody śmietankowe 100 g zawiera 8,5 g tłuszczu w tym około 5 g tłuszczy nasyconych
mięso z piersi kurczaka 100 g zawiera 1,3 g tłuszczu
truskawki 100 g zawiera 0,4 g tłuszczu
lody śmietankowe 100 g zawiera 18 g cukru = 3,5 łyżeczki
mięso z piersi kurczaka 100 g zawiera 0 g cukru
truskawki 100 g zawiera 1,4 g cukru = 1/3 łyżeczki
Nasycone tłuszcze są bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu, przyczyniają się do powstawania wielu chorób. Należą tu choroby układu krążenia, nowotworowe, prowadzą nieuchronnie do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi – hipercholesterolemii, otyłości.
Nadmiar cukru w diecie , co nie jest nowością i wszyscy o tym wiemy, prowadzi nieuchronnie do rozwoju otyłości, próchnicy a także do rozwoju cukrzycy typu II.
Dlatego warto zastanowić się nad konsekwencjami zanim ustawimy się w kolejce po lody, czy na pewno warto?
Najlepszą ochłodą dla nas i naszych pociech będą samodzielnie przygotowane lody sorbetowe. W przeciwieństwie do tradycyjnych lodów nie zawierają tłuszczu ani syropu glukozowo – fruktozowego (najczęściej dodawanego do lodów oprócz cukru) – o jego szkodliwości wspominałam we wcześniejszym artykule. Na ochłodę w upalne dni polecam również pożywne chłodniki, zarówno owocowe jak i warzywne.
Zawrzały lody
Chciałam jeszcze przedstawić wypowiedź, która bardzo obrazowo przedstawia proces spalania kalorii podczas podgrzewania spożytych pokarmów przez nasz organizm. Polecam:
„Sprawdzam! bo moim zdaniem Pani dietetyczka się myli i to bardzo
nawet jeśli założyć, że lody mają temperaturę początkową -10°C, to i tak mamy sporą nadwyżkę energetyczną w spożywanych lodach:
1) podgrzanie lodu pochłonie około 0,2 kcal (ciepło właściwie lodu w takiej temperaturze to około 2.00 kJ/(kg*K) czyli 0,48 kcal/(kg*K)). Mamy podgrzać jedną gałkę czyli 0,045 kg o 10 kelwinów, co daje 0,045 kg * 0,48 kcal/(kg*K) * 10 K = 0.21 kcal
2) po czym ten lód musi się stopić. Do stopienia 1 kg lodu potrzeba 333,7 kJ energii (ciepło topnienia lodu to 333,7 kJ/kg czyli około 79,5 kcal/kg). Dla naszej gałki daje to 0,045 kg * 79,5 kcal/kg = 3,58 kcal
3) po czym powstałą ciecz (głównie wodę) należy podgrzać od 0°C to 37°C, czyli o 37 kelwinów. Ciepło właściwe wody to 4.2 kJ/(kg*K) czyli 1 kcal/(kg*K). Do podgrzania cieczy potrzebujemy zatem: 0,045 kg * 1 kcal/(kg*K) * 37 K = 1,67 kcal
razem mamy 0,21 + 3,58 + 1,67 = 5,46 kcal
wartość energetyczna 45 g lodów to 54 kcal, zostaje nam zatem na uzupełnianie bioder 54-5,5 = 48,5 kcal.
1 gram tłuszczu to około 8,8 kcal czyli mamy 48,5/8,8 = 5.5 g tłuszczu wytworzonego z każdej gałki zjedzonego loda.
Jeśli jedlibyśmy 2 gałki lodów dziennie i nie spalali tej energii, to daje nam to w ciągu tygodnia 14*5,5 g =77 g tłuszczu, czyli co tydzień doczepiamy do bioderek 1/3 kostki masła. Po dwóch wakacyjnych miesiącach nosimy na biodrach 2,5 kostki masła więcej. Trzeba zmienić rozmiar spodni…
Smacznego „
Na koniec podaję prosty przepis na domowy sorbet truskawkowy:
0,5 kg truskawek
2 łyżki miodu lub cukru
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i miksujemy z cukrem lub miodem na gładką masę. Gotowy sorbet wlewamy do foremek i zamrażamy.
Smacznego!
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny