Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży

Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży

Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży

Pamiętaj!

1. Nigdy nie wychodź z domu bez śniadania:

  • pomoże Ci to uniknąć dolegliwość ze strony układu pokarmowego,
  • zabezpieczy Cię przed nadmiernym wychłodzeniem,

2. Jedz regularnie:

  • 5 – 6 posiłków dziennie
  • regularne odżywianie zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej
  • zapobiega wymiotom
  • pomaga w zwalczaniu zgagi

3. Pamiętaj o spożywaniu odpowiedniej ilości wody:

  • pij co najmniej 2 l wody mineralnej niegazowanej
  • ochroni Cię to przed zaparciami
  • zapobiega wymiotom
  • usprawnia przenikanie składników odżywczych przez łożysko
  • noś więc zawsze ze sobą małą butelkę wody mineralnej

4. Spożywaj świeżo wyciśnięte soki owocowe, niesłodzone napoje mleczne:

  • sporządzaj je sama
  • miksuj owoce np. z kefirem, maślanką

5. Unikaj barów typu fast food:

  • pożywienie jest tam naszpikowane chemicznymi dodatkami i polepszaczami smaku
  • często przygotowywane w mało higienicznych warunkach

6. Spożywaj bez ograniczeń:

  • drób (bez skóry), królika, wołowinę, dziczyznę, jagnięcinę

7. Okazjonalnie:

  • wątróbka – pomimo, że zawiera spore ilości żelaza i magnezu, zawiera również dużą ilość cholesterolu i witaminy A, która w nadmiarze ma działanie teratogenne na płód.

8. Przeciwwskazane:

  • Wieprzowina, kaczka, gęś, baranina – w składzie maja bardzo wysoką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Są ciężkostrawne i obniżają wchłanianie wapnia.

9. Zakazane:

  • surowe mięso (np. tatar, szynka parmeńska) – w mięsie mogą znajdować się cysty Toxoplasma gondii, które u matki i dziecka mogą stanowić zagrożenie zakażenia toksoplazmozą
  • mogą znajdować się również bakterie Listeria monocytogenes wywołujące listeriozę

10. Spożywanie ryb:

  • bez ograniczeń: sandacz, szczupak, dorsz, pstrąg, karp – jest to bogate źródło kwasów omeg – 3 – ma duże znaczenie w rozwoju mózgu i wzroku płodu
  • okazjonalnie: halibut – pomimo, iż jest dużym źródłem kwasów tłuszczowych omega – 3, to gromadzi rtęć
  • przeciwskazane: łosoś, makrela, śledź – prawdopodobieństwo skażenia Hg, dioksynami
  • ryby wędzone i surowe: możliwość zakażenia listerią
  • owoce morza – skorupiaki zawierają histaminę, która jest odpowiedzialna za występowanie nietolerancji oraz alergii u matki i dziecka

11. Nabiał:

  • chudy nabiał może być spożywany bez ograniczeń
  • przeciwwskazane: kremy, śmietana, lody – ryzyko salmonelli, sery żółte, topione – wysoka zawartość tłuszczy nasyconych, soli (obrzęki), sery wędzone – wysoka zawartość nitrozamin – działanie kancerogenne, sery camembert, pleśniowe, feta – ryzyko zakażenia listerią

12. Tłuszcze:

  • bez ograniczeń olej lniany – wysoka zwartość omega – 3
  • przeciwwskazane: masło, smalec, margaryny twarde

13. Produkty zbożowe:

  • zalecane produkty pełnoziarniste
  • przeciwwskazane: białe, wysoko przetworzone – przyczyna nadwagi, puste kalorie

14. Napoje przeciwwskazane:

  • alkohol – wady wrodzone u dzieci
  • napoje słodzone, gazowane – nadwaga, wzdęcia
  • sok gruszkowy, brzoskwiniowy – zawarty w pestkach kwas pruski może przechodzić do soku

Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży

Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży
ciąża

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

 

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus

Dodaj komentarz