Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży
Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży
Pamiętaj!
1. Nigdy nie wychodź z domu bez śniadania:
- pomoże Ci to uniknąć dolegliwość ze strony układu pokarmowego,
- zabezpieczy Cię przed nadmiernym wychłodzeniem,
2. Jedz regularnie:
- 5 – 6 posiłków dziennie
- regularne odżywianie zapobiega nadmiernemu odkładaniu się tkanki tłuszczowej
- zapobiega wymiotom
- pomaga w zwalczaniu zgagi
3. Pamiętaj o spożywaniu odpowiedniej ilości wody:
- pij co najmniej 2 l wody mineralnej niegazowanej
- ochroni Cię to przed zaparciami
- zapobiega wymiotom
- usprawnia przenikanie składników odżywczych przez łożysko
- noś więc zawsze ze sobą małą butelkę wody mineralnej
4. Spożywaj świeżo wyciśnięte soki owocowe, niesłodzone napoje mleczne:
- sporządzaj je sama
- miksuj owoce np. z kefirem, maślanką
5. Unikaj barów typu fast food:
- pożywienie jest tam naszpikowane chemicznymi dodatkami i polepszaczami smaku
- często przygotowywane w mało higienicznych warunkach
6. Spożywaj bez ograniczeń:
- drób (bez skóry), królika, wołowinę, dziczyznę, jagnięcinę
7. Okazjonalnie:
- wątróbka – pomimo, że zawiera spore ilości żelaza i magnezu, zawiera również dużą ilość cholesterolu i witaminy A, która w nadmiarze ma działanie teratogenne na płód.
8. Przeciwwskazane:
- Wieprzowina, kaczka, gęś, baranina – w składzie maja bardzo wysoką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Są ciężkostrawne i obniżają wchłanianie wapnia.
9. Zakazane:
- surowe mięso (np. tatar, szynka parmeńska) – w mięsie mogą znajdować się cysty Toxoplasma gondii, które u matki i dziecka mogą stanowić zagrożenie zakażenia toksoplazmozą
- mogą znajdować się również bakterie Listeria monocytogenes wywołujące listeriozę
10. Spożywanie ryb:
- bez ograniczeń: sandacz, szczupak, dorsz, pstrąg, karp – jest to bogate źródło kwasów omeg – 3 – ma duże znaczenie w rozwoju mózgu i wzroku płodu
- okazjonalnie: halibut – pomimo, iż jest dużym źródłem kwasów tłuszczowych omega – 3, to gromadzi rtęć
- przeciwskazane: łosoś, makrela, śledź – prawdopodobieństwo skażenia Hg, dioksynami
- ryby wędzone i surowe: możliwość zakażenia listerią
- owoce morza – skorupiaki zawierają histaminę, która jest odpowiedzialna za występowanie nietolerancji oraz alergii u matki i dziecka
11. Nabiał:
- chudy nabiał może być spożywany bez ograniczeń
- przeciwwskazane: kremy, śmietana, lody – ryzyko salmonelli, sery żółte, topione – wysoka zawartość tłuszczy nasyconych, soli (obrzęki), sery wędzone – wysoka zawartość nitrozamin – działanie kancerogenne, sery camembert, pleśniowe, feta – ryzyko zakażenia listerią
12. Tłuszcze:
- bez ograniczeń olej lniany – wysoka zwartość omega – 3
- przeciwwskazane: masło, smalec, margaryny twarde
13. Produkty zbożowe:
- zalecane produkty pełnoziarniste
- przeciwwskazane: białe, wysoko przetworzone – przyczyna nadwagi, puste kalorie
14. Napoje przeciwwskazane:
- alkohol – wady wrodzone u dzieci
- napoje słodzone, gazowane – nadwaga, wzdęcia
- sok gruszkowy, brzoskwiniowy – zawarty w pestkach kwas pruski może przechodzić do soku
Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny