Trądzik pospolity – jaką zastosować dietę aby złagodzić objawy?
Trądzik pospolity (acne vulgaris) dotyka przede wszystkim młodych ludzi, nastolatków. Ma związek z nadczynnością gruczołów łojowych. Trądzik charakteryzuje się występowaniem zaskórników, ropnych torbieli, grudek. Schorzenie to częściej dotyka chłopców i mężczyzn, najczęściej umiejscawia się na twarzy i plecach. Trądzik jest dość trudny w leczeniu, najczęściej stosuje się miejscowo środki przeciwbakteryjne, maści z antybiotykiem a w cięższych przypadkach również lekarze zalecają stosowanie antybiotyków doustnie.
Nadeszły ciepłe dni, coraz częściej zdejmujemy z siebie wierzchnie okrycia. Zdaję sobie sprawę, że osoby, którym towarzyszy trądzik chciałyby robić to bez skrępowania, czuć się komfortowo. Czy jest to możliwe?
Trądzik pospolity
– czy można wspomóc leczenie dietą? Oczywiście tak!
Podstawowe zasady diety, która pomoże złagodzić uciążliwe objawy jakie daje trądzik.
-
Co należy wyeliminować z jadłospisu:
– żywność wysoko przetworzoną, czyli dania typu fast food (zapiekanki, hamburgery, pizza, frytki)
– czekoladę, słodycze, napoje słodzone,
– ostre przyprawy,
– kawę, mocną herbatę,
– produkty zawierające konserwanty,
– niektóre badania mówią o wyeliminowaniu mleka ze względu na dużą zawartość hormonów (w tym lodów, serów, itp.). Mleko warto zastąpić mlekiem pochodzenia roślinnego.
-
Co powinno znaleźć się w jadłospisie?
– produkty o niskim indeksie glikemicznym, nieprzetworzone,
– produkty bogate w antyoksydanty (owoce jagodowe, ciemnoczerwone, żółte i pomarańczowe; warzywa pomarańczowe oraz zielone, min. szpinak, awokado, dynia)
– produkty bogate w cynk (pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, jaja, pestki dyni, suche nasiona roślin strączkowych, migdały, płatki owsiane)
– dieta powinna być ubogoenergetyczna i lekkostrawna,
– należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, które również poprawia stan skóry,
– dieta powinna być indywidualnie dopasowana do pacjenta.
- Liczne badania kliniczne wskazują na zasadność wprowadzenia do jadłospisu kwasów tłuszczowych omega – 3 (np. tłuste ryby morskie, olej rybi, awokado, nasiona szałwii hiszpańskiej – chia) oraz probiotyków.
- Należy zadbać o prawidłową masę ciała, wprowadzić aktywność fizyczną.
- Poza zmianami w diecie należy pamiętać o higienie twarzy, rąk, stosowaniu odpowiednich płynów do przemywania skóry.
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
Literatura:
- ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884775
- Bojarowicz, B. Woźniak ,Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471-475,
- Baranowska, E. Krajewska-Kułak, J. Szepietowski, Standard edukacji pielęgniarskiej wobec pacjentów z trądzikiem, praca poglądowa,
- Langer A., Postępowanie w trądziku zwykłym, Vademecum dermatologa, Wydawnictwo LekSeek Polska Sp. z o.o., Warszawa 2007: 21-2,
- Praktyczny poradnik dietetyki, M. Jarosz, 2012,