Trądzik pospolity – jaką zastosować dietę aby złagodzić objawy?

4.50 avg. rating (90% score) - 10 votes

Trądzik pospolity – jaką zastosować dietę aby złagodzić objawy?

Trądzik pospolity (acne vulgaris) dotyka przede wszystkim młodych ludzi, nastolatków. Ma związek z nadczynnością gruczołów łojowych. Trądzik charakteryzuje się występowaniem zaskórników, ropnych torbieli, grudek. Schorzenie to częściej dotyka chłopców i mężczyzn, najczęściej umiejscawia się na twarzy i plecach. Trądzik jest dość trudny w leczeniu, najczęściej stosuje się miejscowo środki przeciwbakteryjne, maści z antybiotykiem a w cięższych przypadkach również lekarze zalecają stosowanie antybiotyków doustnie.

Nadeszły ciepłe dni, coraz częściej zdejmujemy z siebie wierzchnie okrycia. Zdaję sobie sprawę, że osoby, którym towarzyszy trądzik chciałyby robić to bez skrępowania, czuć się komfortowo. Czy jest to możliwe?

Trądzik pospolity

– czy można wspomóc leczenie dietą? Oczywiście tak!

Podstawowe zasady diety, która pomoże złagodzić uciążliwe objawy jakie daje trądzik.

  1. Co należy wyeliminować z jadłospisu:

– żywność wysoko przetworzoną, czyli dania typu fast food (zapiekanki, hamburgery, pizza, frytki)

– czekoladę, słodycze, napoje słodzone,

– ostre przyprawy,

– kawę, mocną herbatę,

– produkty zawierające konserwanty,

– niektóre badania mówią o wyeliminowaniu mleka ze względu na dużą zawartość hormonów (w tym lodów, serów, itp.). Mleko warto zastąpić mlekiem pochodzenia roślinnego.

  1. Co powinno znaleźć się w jadłospisie?

– produkty o niskim indeksie glikemicznym, nieprzetworzone,

– produkty bogate w antyoksydanty (owoce jagodowe, ciemnoczerwone, żółte i pomarańczowe; warzywa pomarańczowe oraz zielone, min. szpinak, awokado, dynia)

– produkty bogate w cynk (pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, jaja, pestki dyni, suche nasiona roślin strączkowych, migdały, płatki owsiane)

– dieta powinna być ubogoenergetyczna i lekkostrawna,

– należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, które również poprawia stan skóry,

– dieta powinna być indywidualnie dopasowana do pacjenta.

  1. Liczne badania kliniczne wskazują na zasadność wprowadzenia do jadłospisu kwasów tłuszczowych omega – 3 (np. tłuste ryby morskie, olej rybi, awokado, nasiona szałwii hiszpańskiej – chia) oraz probiotyków.
  1. Należy zadbać o prawidłową masę ciała, wprowadzić aktywność fizyczną.
  1. Poza zmianami w diecie należy pamiętać o higienie twarzy, rąk, stosowaniu odpowiednich płynów do przemywania skóry.

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

Literatura:

  1. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884775
  2. Bojarowicz, B. Woźniak ,Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471-475,
  3. Baranowska, E. Krajewska-Kułak, J. Szepietowski, Standard edukacji pielęgniarskiej wobec pacjentów z trądzikiem, praca poglądowa,
  4. Langer A., Postępowanie w trądziku zwykłym, Vademecum dermatologa, Wydawnictwo LekSeek Polska Sp. z o.o., Warszawa 2007: 21-2,
  5. Praktyczny poradnik dietetyki, M. Jarosz, 2012,

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...