Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym roku przypada na dzień 23.02.2017r.
W Polsce w tłusty czwartek prawie wszyscy pochłaniają duże ilości pączków, faworków i racuchów.
Kiedyś niektóre pączki nadziewano migdałem lub orzechem, a ten, kto na taki pączek trafił, miał mieć w życiu szczęście. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.
Tak, jak to mówi staropolskie przysłowie:
„Powiedział nam Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła i nam dobrych pączków nasmażyła”
Jestem na diecie i co teraz ? Czy ja mogę zjeść pączka?
Najzdrowiej będzie jak sami sobie przygotujemy dietetyczne pączki najlepiej pieczone w piekarniku. Taki pączek z piekarnika to tylko około 160 kcal!
Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się na pączki tradycyjnie smażone w tłuszczu, to postarajmy się aby był on świeży i najlepiej roślinny (np. rzepakowy) ponieważ tłuszcz zwierzęcy – smalec – jest w większości źródłem tłuszczów nasyconych, przyczyniających się m.in. do chorób układu krążenia.
Zjadane słodkości mają oczywiście swoje ”kaloryczne” konsekwencje.
Jeden pączek, mieszczący się w dłoni waży około 80g (w zależności od nadzienia), to około 340 kcal (przypomnę, że pączek z piekarnika to 160 kcal) jeden faworek 17g to 87 kcal.
Biorąc pod uwagę, że przeciętnie Polak zjada w tłusty czwartek 2,5 pączka, to daje nam 850 kcal ( to wartość pełnowartościowego dania obiadowego + podwieczorku).
Zdecydowanie polecam wybór pączków pieczonych w piekarniku!
Wiele osób, później bardzo chce „spalić” nadmiar spożytych kalorii, ale to nie jest takie proste, ponieważ aby „spalić” równowartość kaloryczną 1 pączka, trzeba na przykład:
30 minut jeżdżenia na łyżwach
40 minut szybkiego spaceru
45 minut namiętnego całowania
50 minut odkurzania
60 minut trzepania dywanu
60 minut tańca
12 minut wchodzić po schodach
12 minut biegania
Przepis na pączki pieczone
Składniki:
500 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
100 g cukru
4 żółtka
300 ml mleka
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
dżem
Wykonanie:
W misce żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, mleko lekko podgrzać, dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i wyrobić. Dodać miękkie masło i ponownie wyrabiać, kolejne 5 minut.
Następnie lekko oprószyć ciasto mąką i przykryć ściereczką. Czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Następnie wyłożyć na blat oprószony mąką, lekko spłaszczyć i szklanką wycinać kółeczka. Na środek każdego kółeczka nałożyć łyżeczkę marmolady lub dżemu i skleić brzegi. Układać sklejeniem do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić aby podrosły. Wyrośnięte pączki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 0 C. Piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć i zostawić do wystygnięcia, posypać cukrem pudrem.
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
Literatura:
www.familie.pl/artykul/Jak-spalic-paczka,4623,1.html
www.dziennikbaltycki.pl/artykul/756223,od-paczka-do-pocalunku-jak-spalic-kalorie-po-tlustym-czwartku,id,t.html?cookie=1
www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jak-spalic-kalorie-z-jednego-paczka_40548.html