Rabarbar – co powinniśmy o nim wiedzieć!

4.90 avg. rating (97% score) - 98 votes

Rabarbar warzywo zwane też rzewieniem, które do Europy trafiło z Azji Środkowej. Jest jednym z wielu składników chińskiej medycyny ziołowej. Pomaga w walce z otyłością oraz poprawia perystaltykę jelit. Rabarbar można spożywać na surowo lub poddany obróbce termicznej.

Wartość kaloryczna 100 g rabarbaru wynosi 9 kcal. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, kwas foliowy oraz takie składniki mineralne jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i miedź. Ze względu na bogactwo składników mineralnych, witamin oraz błonnika polecany jest m.in. osobom dbającym o figurę.

Podczas prowadzonych przez naukowców z Sheffield Hallam University i Scottish Crop Research Institut badań, odkryto, że podczas pieczenia rabarbaru (wystarczy 20 minut), nabiera on właściwości antynowotworowych, dzięki zwiększeniu się stężenia polifenoli. Polifenole, to naturalne przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki oraz korzystnie wpływają na stan komórek i skóry.

Rabarbar

Rabarbar zawiera rapontycynę, która działa estrogennie. Wyciągi z rabarbaru mogą przyjmować kobiety z niedoborem estrogenów lub nadmiarem androgenów, kobiety w okresie menopauzy, osoby zmagające się trądzikiem, a także mężczyźni z przerostem gruczołu krokowego.

rabarbar

Korzeń rabarbaru (Radix Rhei) oraz kłącze (Rhizoma Rhei) są surowcem leczniczym. Ujęte zostały w czterech wydaniach Farmakopei Polskiej i Farmakopei Pruskiej z 1846 r. Korzeń zawiera antrazwiązki, dzięki którym działa przeczyszczająco oraz pobudza mięśnie jelitowe. Zależnie od dawki może działać ściągająco i przeciwbiegunkowo (0,1-0,3 g). Przeczyszczające właściwości rzewienia uaktywniają się w dawkach rzędu 1,5-5 g. Działanie przeczyszczające antrazwiązków występuje po 8 h.

Rabarbar zawiera, także szkodliwy kwas szczawiowy, który wraz z jonami wapnia, tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, osadzający się w postaci kamieni w nerkach.

Najwięcej kwasu szczawiowego zawierają liście oraz surowe łodygi rabarbaru. Po poddaniu ich obróbce termicznej (np. gotowaniu) zawartość kwasu szczawiowego zmniejsza się prawie o połowę.  Osoby, które powinny zachować ostrożność w spożywaniu rabarbaru to przede wszystkim chorzy na kamice nerkowe oraz reumatyzm.

Rabarbar świetnie nadaje się do sporządzenia ożywczego sezonowego kompotu, dżemu czy ciasta. Nadaje się również do zamrażania.

Przepis na orzeźwiające ciasto z rabarbarem i kruszonką:

Przepis na orzeźwiające ciasto z rabarbarem i kruszonką:
Ciasto z rabarbarem

Składniki:

250 g margaryny lub masła

1 szkl cukru

5 jajek

3 szkl mąki pełnoziarnistej (można pomieszać pół na pół z mąką pszenną)

1 szkl cukru

2 łyżeczki sody oczyszczonej

cukier wanilinowy

1 kg rabarbaru

1 szkl jogurtu naturalnego

Kruszonka:

100g masła

100g cukru

200g mąki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Masło stopić, wymieszać z 1 łyżką cukru wanilinowego, przestudzić. Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej. Do przestudzonego masła dodać jogurt i wymieszać. Do ubitych jajek dodać masę z masła i jogurtu, zmiksować. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą. Dokładnie wszystko połączyć. Ciasto przełożyć do blachy o wymiarach ok. 25×45 cm. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki około 2 cm. Posypać cukrem wanilinowym, wyłożyć na ciasto. Przygotować kruszonkę zagniatając  podane składniki. Rozkruszyć na rabarbar. Piekarnik nagrzać do 1800C, piec przez 45 min.

20150527_182302

20150527_183625

Smacznego!

Rabarbar
Rabarbar

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

Literatura:

  • dr James Duke „Zielona Apteka”
  • Stanisław Kohlmunzer „Farmakognozja”

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...

Dodaj komentarz