Ogórek zielony – ciekawostki żywieniowe

4.76 avg. rating (95% score) - 95 votes

Ogórek (Cucumis sativus L.), gatunek z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), jego ojczyzną są najprawdopodobniej Indie, do dziś rosną tam jego dzikie odmiany. Starożytnym Grekom ogórek znany był jako roślina wzmagająca inteligencję. Rzymianki natomiast ceniły zalety soku ogórkowego jako doskonałego środka kosmetycznego na skórę a jako maseczkę na twarz używały rozmiażdżonego ogórka.

Dziś ogórek stosowany jest jako naturalny kosmetyk przeciw zmarszczkom oraz jako preparat do pielęgnacji skóry wrażliwej. Ma działanie ściągające, regenerujące oraz rozjaśniające. Gdy przesadzimy z przebywaniem na słońcu to ogórek pokrojony na plastry i przyłożony do skóry wspaniale nawilży nam wysuszoną skórę i zmniejszy zaczerwienienie.

Ogórek początkowo był przeznaczony jako pożywienie dla najuboższych, najczęściej jadali go chłopi w postaci mizerii – sugeruje się, iż nazwa ta pochodzi od biedy, nędzy, mizerna potrawa niezamożnych. Z czasem doceniono właściwości ogórka surowego oraz kiszonego z koprem, czosnkiem i chrzanem, który stał się naszą narodową specjalnością.

Ogórek dawniej stosowany był jako wspomagający leczenie zapalenie nerek oraz przy zatrzymaniu moczu. Używano soku z ogórków oraz naparu z pestek jako środka moczopędnego ponieważ zawarte w nim minerały pomagają w usuwaniu z organizmu produktów przemiany materii.

Ogórek w ponad 96% składa się z wody, pozostała część to bogactwo składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim również błonnik. Ze składników mineralnych wymienić możemy wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, fluor. Witaminy to m.in. witamina A i luteina – bardzo korzystne dla naszych zmęczonych oczu, witaminy z grupy B, C, K, kwas foliowy.

Ogórek zielony

Warto zaznaczyć, iż dopiero w procesie kiszenia ogórków, bakterie mlekowe podczas procesu fermentacji biorą udział w wytwarzaniu znacznej ilości witaminy C. Kiszone ogórki oraz kapusta są doskonałym naturalnym probiotykiem. Dbają o utrzymanie równowagi flory jelitowej, wspomagają trawienie, zmniejszają poziom cholesterolu. Bogactwo składników zawartych w ogórkach kiszonych przenika również do ich soku, więc nie należy go wylewać, ponieważ jest on również cenny i może być spożywany jako orzeźwiający, schłodzony napój. Musimy pamiętać, iż kiszonki mają dużą zawartość soli i dlatego osoby mające problem z nadciśnieniem oraz mające chore nerki nie mogą nadużywać ty produktów.

Najzdrowsze kiszonki to takie, które przygotujemy samodzielnie. Poniżej mój sprawdzony przepis rodzinny, przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Przepis na ogórki kiszone
Własne ogórki kiszone

Przepis na ogórki kiszone:

Zalewa:

1 litr przegotowanej jeszcze wrzącej wody

1 ½ łyżki soli do kiszenia ogórków

czosnek

chrzan

koper

liść z wiśni lub z winogrona (opcjonalnie)

Ogórki dokładnie myjemy, moczymy w zimnej wodzie około 2 godz, Przygotowujemy słoiki, dokładnie je myjemy, do każdego wkładamy 1 lub 2 ząbki czosnku, kawałek obranego chrzanu (około 3 cm) i oczywiście sporą ilość kopru, najlepiej z koszyczkami nasiennymi. W tak przygotowanych słoikach układamy ciasno ogórki i zalewamy jeszcze gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w chłodne, zaciemnione miejsce.

Ogórek surowy dzięki swej niskiej kaloryczności jest bardzo ceniony przez osoby „liczące kalorie” – będące na diecie. Jest wspaniałą przekąską, nadaje się do przyrządzania sałatek i koktajli, musimy jednak wiedzieć, że surowy ogórek zawiera enzym askorbinazę, która niszczy witaminę C w innych produktach, dlatego jego połączenie np. z pomidorem jest mniej korzystne pod względem zawartości tej witaminy. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, musimy jedynie dostarczyć witaminę C do organizmu z innymi produktami, np. natką pietruszki, czarną porzeczką czy papryką.

Warto ogórki spożywać wraz ze skórką, ponieważ w niej zawarta jest największa ilość składników odżywczych. Inaczej jest w przypadku osób cierpiących na choroby wątroby i trzustki. Osoby te powinny ogórki obierać ze skórki, ponieważ jest ona ciężko strawna i  wywołuje dodatkowe dolegliwości ze strony tych narządów.

Przepis na sałatkę z zielonego ogórka
ogórek długi

 

ogórek gruntowy
ogórek gruntowy

Przepis na sałatkę z zielonego ogórka:

kilka liści sałaty masłowej lub lodowej
3 świeże małe ogórki zielone
8 rzodkiewek
2 łyżki szczypiorku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki, ogórki obrać ze skórki (młodych nie musimy obierać) i pokroić na plasterki. Rzodkiewki również umyć i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wraz z posiekanym szczypiorkiem dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pierzem i odrobiną soli. Można polać jogurtem naturalnym.

Dlatego nie zastanawiajmy się i po ogórki na bazarek, działeczkę lub do ogródka, jeśli takowy posiadamy – MARSZ!

ogórki właściwości
Ogórki w słoiku

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...

Comments are closed.