Niezłe jaja, nie taki diabeł straszny jak go malują!
Ale jaja
Czy wiecie, że nasz organizm produkuje dziennie około 3 g cholesterolu? Taka ilość znajduje się w 15 sztukach jaj! Co najważniejsze, w naszych naczyniach krwionośnych odkłada się wyłącznie cholesterol produkowany przez nasz własny organizm a nie ten dostarczony z pożywieniem. Prof. dr hab. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i wielu innych naukowców, dowiedli, że im więcej dostarczamy cholesterolu z pożywieniem do naszego organizmu, tym mniej produkuje go wątroba.
Warto również wiedzieć, że białko jaja jest białkiem wzorcowym, czyli zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy do budowy organizmu oraz odbudowy komórek. W żółtku znajdują się min.: lecytyna oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (EPA oraz DHA- omega–3), które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
W związku z powyższym „nie bójmy się jaj” i spożywajmy je zawsze, kiedy tylko mamy na to ochotę!