Neofobia, co to takiego?
Neofobia
Niektóre osoby, zwłaszcza dzieci na nowe potrawy czy produkty reagują strachem i unikaniem. Niechęć próbowania i spożywania nowych pokarmów, nazwana jest neofobią. Najsilniej jest widoczna między 2 a 5 rokiem życia, kiedy przybywa nowych produktów w jadłospisie dziecka.
Przeprowadzono badania, które wykazały, że sama ekspozycja na nowe potrawy może zmienić preferencje żywieniowe dzieci. Dowiedziono, że potrzeba co najmniej 8 – 10 ekspozycji nowego produktu (lub potrawy) aby wystąpiły wyraźne zmiany preferencji. Jednocześnie, badania wykazały, że dzieci potrafią rozpoznać warzywa i chętniej je próbują, jeśli rodzice je kupują. Neofobia jest silniejsza u płci męskiej niż u żeńskiej oraz ma charakter rodzinny.
Dziecko, które jest zbyt głodne albo zmęczone, często grymasi przy jedzeniu. Dlatego warto regularnie podawać mu posiłki (co 3-4 godziny) i zadbać o higienę snu.
Zdarza się, iż w przypadku dzieci unikających konkretnych produktów lub potraw istnieje również silna nadwrażliwość węchowa. Sam zapach może wtedy wywoływać odruchy wymiotne i dziecko nie jest w stanie przebywać w pomieszczeniu, gdzie inni jedzą posiłek.
Nie rezygnujmy więc z próby wprowadzenia maluchom do jadłospisu nowych produktów, uzbrójmy się w cierpliwość a nasze pociechy same poproszą o warzywo lub owoc dotąd nie lubiane. Pamiętajmy jednak, że nie możemy zmuszać dzieci do tego siłą, przyniesie to wtedy odwrotny skutek.
I najważniejsze:
„Nie można wymagać od dzieci, żeby zdrowo się odżywiały, jeśli rodzice tego nie robią”.
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
Literatura
Jane Ogden, Psychologia odżywiania się, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2011