Moje artykuły – madrezywienie.pl

Moje artykuły 

Moje artykuły
Mądre żywienie

 

 

Truskawki – Zróbmy pyszny koktajl

Truskawki – Zróbmy pyszny koktajl

Na okolicznych targowiskach i w ogrodach właśnie pojawiły się najsmaczniejsze truskawki. Truskawka (Fragaria ananassa) jest owocem pochodzącym z krzyżówki dwóch odmian poziomki: wirginijskiej (Fragaria virginiana) i chilijskiej (Fragaria chiloensis) należy grupy owoców jagodowych. Nadają się na zdrową i niskokaloryczną przekąskę, w 100g znajduje się jedynie

Czytaj więcej…

 

 

Jaja i ich unikatowe właściwości

Jaja i ich unikatowe właściwości

Jaja ptasie niezmiennie były i są kluczowym elementem diety człowieka. To idealny produkt żywieniowy dostarczany przez naturę. Jaja są bezcennym źródłem białka pełnowartościowego, są również łatwo przyswajalne. Zawartość jaj oraz ich skorupka obfitują w wiele składników, m.in. przeciwnowotworowych, wspierających system odpornościowy oraz

Czytaj więcej…

 

 

Węglowodany w diecie – czy trzeba ich unikać?

Węglowodany w diecie – czy trzeba ich unikać?

Węglowodany w diecie towarzyszą nam od dawnych czasów. O tym, że stanowią bardzo ważne źródło energii wiedzieli już Rzymianie. W Polsce w latach 50-tych przeciętne spożycie węglowodanów wynosiło około 68% dobowego zapotrzebowania energetycznego i pochodziła z produktów zbożowych i ziemniaków. Natomiast pod koniec lat 90-tych węglowodany w diecie stopniowo ograniczano, rosło jednak spożycie cukru.

Czytaj więcej…

 

 

Najsłodszy dzień w roku

Najsłodszy dzień w roku

Najsłodszy dzień w roku zbliża się dużymi krokami. W tym roku przypada 8 lutego, czyli w ostatni czwartek karnawału. Miłośnicy słodyczy, pączków z cukrem pudrem, lukrem, czekoladową polewą, racuchów i faworków wyczekują tego dnia z

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

Ryby na święta

Ryby na święta

Ryby na święta spożywane są przez większość Polaków. Choć ten jeden raz w roku dla podtrzymania tradycji spożywamy ryby. Najchętniej wybierane ryby na święta Bożego Narodzenia to karp, śledź, pstrąg, łosoś, dorsz. Karp postrzegany jest jako ryba wigilijna.

Czytaj więcej…

 

 

Graviola – właściwości, które warto znać!

Graviola – właściwości, które warto znać!

Graviola (Annona muricata) znana również pod nazwą guanabana, soursop, sirsak, w Polsce znana jest jako flaszowiec miękkociernisty. Jest wiecznie zielonym drzewem owocowym, występuje w Ameryce Środkowej oraz Południowej. Owoce są jajowate, duże i lekko kwaśne, wykorzystywane jako

Czytaj więcej…

 

 

Dietetyk profesjonalny i rzetelny – z pewnością chcesz takiego znaleźć!

Dietetyk profesjonalny i rzetelny – z pewnością chcesz takiego znaleźć!

Dietetyk profesjonalny to osoba, która posiada gruntowne wyższe wykształcenie udokumentowane dyplomem uczelni wyższej. Dietetyka to ogromny obszar wiedzy, dlatego rzetelny dietetyk nie może skupiać się jedynie na wadze pacjenta. Profesjonalny i rzetelny dietetyk to taki, który bierze pod uwagę

Czytaj więcej…

 

 

Dieta dla serca

Dieta dla serca – nie wierzysz? A jednak to możliwe.

Serce (cor) to najważniejszy narząd zbudowany z mięśnia poprzecznie – prążkowanego, jego funkcja to pompowanie krwi do całego organizmu. W organizmie człowieka występuje krwiobieg duży i mały. Duży rozpoczyna się w komorze lewej. Aortą (tętnicą główną) a następnie mniejszymi tętnicami i naczyniami włosowatymi krew dostarczana jest do narządów ciała.

Czytaj więcej…

 

 

Owsianka z orzechami

Nawyki żywieniowe, dzięki którym Twoje dziecko będzie wiecznie zdrowe!

Nawyki żywieniowe w pozytywnym ich znaczeniu mają bardzo duży wpływ na zdrowie. Są niezwykle ważne już od najmłodszych lat. Już niebawem rozpoczyna się kolejny, żmudny rok szkolny, w którym dzieci będą potrzebowały dużo energii. Zadbajmy o to aby …

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

Jadłowstręt psychiczny

Jadłowstręt psychiczny (Anorexia Nervosa) – nie przegap alarmujących zwiastunów tej choroby!

Jadłowstręt psychiczny potocznie zwany anoreksją, pierwszy raz został opisany w 1873 roku przez Lasѐgue`a jako l`anorexie hysterique a rok później w 1874 roku przez Gulla jako anorexia nervosa – brak apetytu o podłożu nerwowym.

Aktualnie według klinicystów jadłowstręt psychiczny (anorexia) uważany jest za…

Czytaj więcej…

 

 

woda w diecie

Woda w diecie – nie uwierzysz, że pijąc wodę szybciej schudniesz!

Woda w organizmie człowieka jest składnikiem wchodzącym w skład wszystkich komórek i tkanek, można powiedzieć, że pełni funkcję budulcową. Organizm człowieka średnio składa się w 60% z wody, jest ona niezbędna do życia. Prawidłowe nawodnienie jest warunkiem prawidłowo przebiegających procesów przemiany materii  oraz prawidłowego tempa utleniania tłuszczów.

Czytaj więcej…

 

 

Trądzik pospolity

Trądzik pospolity – jaką zastosować dietę aby złagodzić objawy?

 Trądzik pospolity – jaką zastosować dietę aby złagodzić objawy? Trądzik pospolity (acne vulgaris) dotyka przede wszystkim młodych ludzi, nastolatków. Ma związek z nadczynnością gruczołów łojowych. Trądzik charakteryzuje się występowaniem zaskórników, ropnych torbieli, grudek. Schorzenie to częściej dotyka chłopców i mężczyzn, najczęściej umiejscawia się na twarzy i plecach. Trądzik jest dość trudny w leczeniu, najczęściej stosuje się miejscowo …

Czytaj więcej…

 

 

FODMAP

FODMAP

Skąd nazwa FODMAP ?

Fermentable – łatwo fermentujące

Oligosaccharides – dwucukry (galakto – fruktooligosacharydy)

Disaccharides – dwucukry (laktoza)

Monosaccharides – cukry proste (fruktoza)

And

Polyols – alkohole wielowodorotlenowe (sorbitol, mannitol, ksylitol, maltitol)

Czytaj więcej…

 

 

przesilenie wiosenne

Przesilenie wiosenne

Przesilenie wiosenne….. zimą więcej czasu spędzamy w domu, mało się ruszmy i jemy bardziej kalorycznie. Jadłospis często jest ubogi w warzywa i owoce. Zmęczenie powoduje że jemy coś na szybko a później zasiadamy pod kocykiem i czytamy ulubioną książkę lub oglądany pasjonujący nas film. W ten sposób organizm gromadzi nadmiar spożytej energii w postaci tkanki tłuszczowej i powoli wyczerpują mu się zasoby witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

Napoje energetyzujące

Napoje energetyzujące

Napoje energetyzujące są zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej, która według definicji FUFOSE powinna cechować się korzystnym wpływem na jedną lub więcej funkcji ponad efekt odżywczy, polegającym na poprawie stanu zdrowia bądź samopoczucia czy też zmniejszeniu ryzyka chorób.

Czy napoje energetyzujące powinny być spożywane przez dzieci?

 

Czytaj więcej…

 

 

Dieta MIND

Dieta MIND

Dieta MIND dedykowana jest dla wszystkich osób, które chcą jak najdłużej żyć w pełni sprawne intelektualnie. Wraz z wiekiem narasta ryzyko wystąpienia otępienia.

Czym jest otępienie?

Czytaj więcej…

 

 

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 ich rola i znaczenie w organizmie człowieka.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, oprócz witamin i składników mineralnych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bardzo istotne jest zachowanie odpowiedniej równowagi pomiędzy

Czytaj więcej…

 

 

Odporność organizmu jesienią

Odporność organizmu

Czy odpowiednia dieta może pomóc wzmocnić odporność organizmu ?

Oczywiście, że tak. Musimy zadbać o nasz układ odpornościowy (immunologiczny), wtedy z łatwością poradzi sobie z czyhającymi na nas infekcjami. Aby wzmocnić odporność organizmu musimy

Czytaj więcej…

 

Sklepiki szkolne i stołówki

Sklepiki szkolne oraz stołówki

Sklepiki szkolne oraz stołówki przeszły już jedną „rewolucję” we wrześniu 2015 roku. Trudno było się przyzwyczaić do zmian, które wprowadzono.

Przypomnijmy, że zakazano sprzedaży konkretnych produktów, należą do nich:

  • „słodycze, wyroby cukiernicze, ciastkarskie o zawartości cukru przekraczającej 10 g dodanych na 100 g produktu

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

Zdrowe odżywianie na wakacjach

Zdrowe odżywianie na wakacjach

Zdrowe odżywianie na wakacjach często wydaje się bardzo trudne. Na upragnionych wakacjach pozwalamy sobie na „więcej”.  Kuszą nas lody, gofry, smażone potrawy oraz dania typu fast food. Za nami już prawie połowa wakacji, ale przed nami jeszcze cały sierpień, na który wiele osób zaplanowało sobie wakacyjne podróże i letni wypoczynek. Postaram się podpowiedzieć jakie wybierać przekąski i dania aby kilogramów, które udało nam się zrzucić przez cały rok, nie przybyło nam z „nawiązką”.

Czytaj więcej…

 

sałatka z bobu

Bób i jego wpływ na organizm

Bób to jadalne warzywo strączkowe. Uprawiany był już w starożytności a w średniowieczu był podstawą kuchni biednych. Zmieniło się to gdy pojawiły się ziemniaki i fasola.

Jakie posiada właściwości?
Jaki ma wpływ na zdrowie?

Czytaj więcej…

 

zdrowe grilowanie

Zdrowe grillowanie

Zdrowe grillowanie? Często zastanawiamy się czy to jest możliwe. Otóż jak najbardziej tak, trzeba tylko przestrzegać kilku ważnych zasad. Aby rozpocząć zdrowe grillowanie należy:

  1. Koniecznie używać jednorazowych tacek przeznaczonych specjalnie do grillowania. Jest to bardzo ważne ponieważ tłuszcz wytapiający się z mięsa, kiełbas, itp. bezpośrednio kapie na rozżarzony węgiel w wyniku czego powstają toksyczne wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).

Czytaj więcej…

 

Zespół jelita wrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego

Zespół jelita nadwrażliwego (IBSirritable bowel syndrome) to choroba czynnościowa przewodu pokarmowego. Objawia się bólem lub dyskomfortem w brzuchu, wzdęciami, zmianą rytmu wypróżnień i konsystencji stolca. Według różnych badań epidemiologicznych dolegliwości te dotyczą około 20 % osób dorosłych. Choroba ta często przebiega z dyspepsją (nazwa ta pochodzi z języka greckiego i oznacza – złe trawienie), która objawia się bólem w nadbrzuszu, uczuciem pełności, czasem występuje uczucie pieczenia w nadbrzuszu (dołku podsercowym).

Czytaj dalej…

 

swieta_wielkanocne

Święta Wielkanocne – jak zaoszczędzić kalorie?

Święta Wielkanocne już za kilka dni. Na naszych stołach znajdzie się wiele smakołyków, mięs, jaj, żur, biała kiełbasa, mazurki i tradycyjne babki. Często zastanawiamy się jak bardzo kaloryczne są te potrawy. Postaram się rozwiać niektóre wątpliwości. W Święta Wielkanocne na pewno na naszych stołach znajdą się:

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

 

amarantus

Amarantus, poznaj jego wartość

Amarantus, znasz go?

Amarantus to roślina z rodziny Amaranthaceae. Dawniej uważana była za roślinę świętą, dawała siłę oraz męstwo (m.in. Inkom oraz Majom).

Wartość odżywcza nasion amarantusa przewyższa inne zboża. Dotyczy to głównie białka, jego zawartość wynosi od 16 do 20%, dodatkowo białko to, ma wysoką wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne (są to takie aminokwasy, które musimy do organizmu dostarczyć z zewnątrz, ponieważ organizm sam, nie jest wstanie ich wytworzyć). Tak dla przykładu mieszając mąkę z amarantusa z mąką innych zbóż można uzupełnić niedobór aminokwasów.

Czytaj więcej…

 

Fenkuł inaczej koper włoski

Fenkuł inaczej koper włoski, chrupmy go na zdrowie.

Fenkuł inaczej koper włoski jest od dawna znany i wykorzystywany w kuchni oraz medycynie. Wszystkie części rośliny są jadalne: korzenie, łodygi i liście, oraz suszone nasiona. Fenkuł wywodzi się z basenu Morza Śródziemnego. Wykorzystywany był już przez starożytnych Greków, a do Europy sprowadzony przez Imperium Rzymskie. Uprawiany jest na całym świecie. Nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa Foeniculum, oznaczającego „małe siano”.

Czytaj dalej…

 

jarmuż chipsy

Jarmuż – dlaczego warto włączyć go do jadłospisu.

Jarmuż to liściasta dwuletnia roślina, która należy do rodziny kapustowatych. Jest przodkiem wszystkich kapust, wyjątkowo odpornym na niskie temperatury (nawet do – 25 C). Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Posiada jadalne, długie kędzierzawe, tworzące rozłożystą rozetę pomarszczone i strzępiaste liście. Mają kolor od jasno zielonego do fioletowo – zielono –brązowego. Jarmuż wygląda jak skrzyżowanie kapusty z brokułem.

Czytaj więcej…

 

Dietetyczne święta Bożego Narodzenia – czy to możliwe?

Dietetyczne święta Bożego Narodzenia – to możliwe?

Boże Narodzenie już wkrótce, zastanawiamy się czy to możliwe aby były to dietetyczne święta. Święta Bożego Narodzenia to wspaniały magiczny czas, który kojarzy się z gorączką przedświątecznych zakupów, prezentami, które Mikołaj zostawia w tajemniczy sposób się pod choinką. Święta to również zapach pomarańczy i korzennych przypraw. Niebawem już zasiądziemy do wigilijnych, suto zastawionych stołów, wspaniałymi, tradycyjnymi potrawami. Później czekają nas kolejne dwa dni świątecznego biesiadowania. Wizyty u rodziny i znajomych również sprzyjają sięganiu po kolejną porcję ciasta lub inne kaloryczne dania.

Czytaj dalej…

 

figi

Figi, ich nieznane i niedoceniane właściwości

Figi rosną na pięknym, rozłożystym drzewie, które dorasta do 5 metrów wysokości. Uprawiano je już w Egipcie i Mezopotamii. W IX w. w całym basenie Morza Śródziemnego, a w XVI wieku dotarły do Anglii i Ameryki. Figi były podstawą jadłospisu gladiatorów przygotowujących się do Igrzysk Olimpijskich. W wielu kulturach figowiec i jego owoc są symbolami płodności i wiecznej młodości. Do dzisiaj w Afryce Północnej rolnicy przed rozpoczęciem orki składają figi, jako dar dla Boga. Stosowano je do słodzenia potraw i konserwowano nimi gotowane owoce.

Owoce figowca mają duże znaczenie w medycynie naturalnej:

  • figi gotowane w mleku uśmierzają ból gardła,

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

 

Miód i jego właściwości

Miód i jego właściwości

Miód już w starożytności był znany i stosowany jako produkt leczniczy i odżywczy. Starożytni Grecy spożywali duże ilości miodu, uważając, że zapewnia im siłę, zdrowie i długowieczność. Miód ceniła również królowa Kleopatra używając go do pielęgnacji swej urody – zażywała kąpieli z oślego mleka i miodu. Hipokrates, uważany za ojca medycyny stosował miód do sporządzania maści oraz słodzenia wywarów ziołowych.

Miód zawiera duże ilości składników mineralnych: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. 100 g miodu zawiera 319 kcal.

Czytaj więcej…

 

Epidemia otyłości

Epidemia otyłości w Polsce a napoje słodzone!

Epidemia otyłości w Polsce rozwija się w niezwykle szybkim tempie. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że to nie tylko problem natury estetycznej ale otyłość jest główną przyczyną wielu chorób przewlekłych.

Należą do nich:

cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia (udar mózgu, nadciśnienie tętnicze), nowotwory złośliwe, kamica żółciowa, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, zaburzenia hormonalne, zmiany zwyrodnieniowe układu kostno-stawowego, hipercholesterolemia i inne.

Czytaj więcej…

 

karczochy

Karczochy – tak mało o nich wiemy!

Karczochy to niskokaloryczne warzywa, pochodzą z okolicy Morza Śródziemnego. Już w Starożytności stosowane były przez Rzymian, Greków i Egipcjan. Używano go jako lekarstwa na niestrawność, dolegliwości ze strony wątroby i nerek. Karczochy cenione są ze względu na zawartość cynaryny i inuliny – substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne.

Jak już wcześniej wspomniałam są niskokaloryczne, ich wartość energetyczna w 100 g wynosi jedynie 47 kcal. Z tego powodu oraz dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, karczochy są polecane przez dietetyków. Karczochy najbardziej cenione ze względu na swą zawartość substancji odchudzających, do których należą:

Czytaj więcej…

 

orzechy włoskie

Orzechy włoskie

Mamy piękną polską złotą jesień. Na bazarach i targowiskach królują jej dary, możemy tam znaleźć jabłka, gruszki,śliwki i bardzo zdrowe oraz bogate w składniki odżywcze orzechy laskowe i orzechy włoskie.

Orzechy włoskie (Juglans regia) to kulisto-owalne pestkowce z zieloną okrywą, pośrednią warstwą zdrewniałą i wewnętrznym nasionem jadalnym zwanym jądrem.

Orzechy włoskie mają wysoką zawartość tłuszczów, stanowią one 60,3 g w 100 g. Należą tu:

Czytaj więcej…

 

glukometr

Cukrzyca, epidemia wśród dorosłych i dzieci!

Zacznijmy od wyjaśnienia czym jest cukrzyca? Definicja głosi, że jest to „ grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się hiperglikemią wynikającą z defektu wydzielania lub działania insuliny ”.

Wyróżnia się kilka typów cukrzycy:

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

Aktinidia

Aktinidia, kiwi z domowego ogródka – czy to możliwe?

Otóż okazuje się, że jest to jak najbardziej możliwe, kiwi polskie aktinidia (Actinidia Lindl.) to niewielki owoc, który nadaje się do uprawiania w naszych ogródkach. Istnieje ponad 60 gatunków polskiego kiwi, ale nasz polski klimat najlepiej znoszą aktinidia ostrolistna (A. arguta) i aktinidia pstrolistna (A. kolomikta). Mini kiwi zwane jest także chińskim agrestem, odporne jest na choroby i szkodniki. Im bardziej o nie dbamy podlewając je, tym obficiej owocuje. Owoce aktinidii dojrzewają od sierpnia do listopada. Mini kiwi ma małe owoce, słodkie i smaczne, mają nieowłosioną delikatną skórkę i dodatkowo mogą być spożywane wraz z nią.

Czytaj więcej…

Dynia – pomarańczowe zdrowie!

Dynia – pomarańczowe zdrowie!

Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) jest rośliną płożącą, której pędy osiągają nawet 12 m długości. Łodyga dyni jest owłosiona i ma wąsy czepne. Pomimo, że należy do tej samej rodziny co arbuz czy melon – jest warzywem, które przywędrowało do Polski z Ameryki Środkowej. Dynia królowała na stołach już w czasach starożytności, w Polsce nazywano ją banią. Świeżo utarta dynia podawana była jako środek przeciw zaparciom. Natomiast jeśli chodzi o pestki dyni, to wierzono, że dodają mężczyznom wigoru w łóżku (afrodyzjak).

Jest warzywem niskokalorycznym, w 100g ma jedynie 28 kcal! polecana osobom na diecie, ponadto jest bogata w składniki mineralne, takie jak:

Czytaj więcej…

babka jajowata

Babka jajowata – musisz ją poznać! Czyści aż miło!

(Plantago ovata Forsk., psyllium husk). Występuje w krajach południowo-wschodniej Azji i w basenie Morza Śródziemnego. Na wielką skalę jest uprawiana w Pakistanie i w Indiach, skąd jest importowana do zachodniej Europy i do Ameryki. Babka jajowata to roślina jednoroczna o owłosionych lancetowatych liściach, ma drobne kwiaty o zielonożółtym kolorze. Owocem tej rośliny jest sakiewka, która zawiera małe jasnobrunatne nasiona. Ich łupina jest zawiera związki śluzowe mające zastosowanie lecznicze.

Czytaj więcej…

wątroba zdrowa

Wątroba to bardzo ważny organ, powinniśmy o nią szczególnie dbać.

Wątroba (grec.  hepar, łac. iecur)) należy do układu pokarmowego i jest największym gruczołem w organizmie człowieka. U dorosłego waży ok, 1.5 kg, leży w prawym podżebrzu, anatomicznie posiada cztery płaty: prawy, lewy, ogoniasty i czworoboczny.

Wątroba odgrywa główną rolę w wielu różnorodnych przemianach chemicznych zachodzących w organizmie. Zachodzi w niej przemiana lipidów (tłuszczów), węglowodanów, białek i bilirubiny. To organ, który posiada zdolności regeneracyjne, co jest niezwykle ważne z uwagi na to jaki prowadzimy styl życia. Często zmuszeni jesteśmy do zażywanie niezbędnych dla naszego zdrowia leków, ale czasem sami decydujemy się na niezbyt zdrowe i racjonalne żywienie, np. spożywamy tłuste pokarmy, smażone, spożywamy alkohol – te czynniki wyjątkowo obciążają naszą wątrobę.

Wątroba jest jak mała fabryka, jej funkcje to:

Czytaj więcej…

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty na pomoc wątrobie

Leczniczo wykorzystuje się głównie nasiona i owoce ostropestu, które w około 3% składają się z sylimaryny, która obejmuje przede wszystkim sylibinę (sylibinina), izosylibinę, sylikrystynę, i sylidianinę (silymonina), jest bardzo silnym antyoksydantem. Ostropest plamisty zawiera również flawonoidy, fitosterole, garbniki, witaminę C i K, sole mineralne. Najsilniejsze działanie mają jednak zmielone na świeżo nasiona, które mają bardzo silne właściwości regeneracyjne wątroby, ochraniające i wzmacniające. Dowiedziono, że potrafi zneutralizować nawet toksyny muchomora sromotnikowego. To właśnie z nasion ostropestu wytwarzany jest Sylimarol.

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

oczy

Dieta korzystnie wpływająca na oczy

Oczy nazywane są zwierciadłem naszej duszy. Niestety często nie są w najlepszej kondycji, dokucza nam z ich strony suchość, pieczenie oraz zaczerwienienie. Stosujemy wówczas różne krople, żele, itp., lecz one przynoszą nam jedynie doraźną ulgę. Dlatego nie wystarczy dbać o oczy jedynie od zewnątrz, należy pomyśleć również o odpowiednim żywieniu. Właściwie zbilansowana dieta dostarcza odpowiedniej dawki witamin i składników mineralnych, mających pozytywny wpływ na nasze oczy i wzrok, które nieustannie narażone są na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, np. podczas upałów chętnie korzystamy z pomieszczeń klimatyzowanych, w biurze czy samochodzie.

Czytaj więcej…

śliwka węgierka

Zbliża się sezon na śliwki, czy znamy ich właściwości?

Śliwa domowa (Prunus domestica L.) ang. Plum, inna nazwa węgierka zwyczajna, pochodzi ze środkowej Azji. Śliwki uprawiane były już w starożytności. Obecnie popularne w Polsce śliwki są skrzyżowaniem tarniny (Prunus spinosa) i śliwy wiśniowej (Prunus cerasifera). Należą do grupy o późnej porze dojrzewania. Do Polski prawdopodobnie śliwki przywędrowały z Węgier, stąd też ich nazwa „węgierki”. Medycyna ludowa również wykorzystywała śliwki m.in. jako środek odwadniający oraz w żywieniu związanym z gośćcem oraz chorobami nerek.

Czytaj więcej…

ogórki w słoiku

Ogórek zielony – ciekawostki żywieniowe

Ogórek (Cucumis sativus L.), gatunek z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), jego ojczyzną są najprawdopodobniej Indie, do dziś rosną tam jego dzikie odmiany. Starożytnym Grekom ogórek znany był jako roślina wzmagająca inteligencję. Rzymianki natomiast ceniły zalety soku ogórkowego jako doskonałego środka kosmetycznego na skórę a jako maseczkę na twarz używały rozmiażdżonego ogórka.

Ogórek w ponad 96% składa się z wody, pozostała część to bogactwo składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim również błonnik. Ze składników mineralnych wymienić możemy wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen, fluor. Witaminy to m.in. witamina A i luteina – bardzo korzystne dla naszych zmęczonych oczu, witaminy z grupy B, C, K, kwas foliowy.

Czytaj więcej…

woda

Woda w upały

Podczas upałów nasz organizm traci więcej wody niż w chłodniejsze dni. Wynika to z wzmożonej potliwości a wraz z potem tracimy również cenne dla prawidłowej pracy organizmu składniki mineralne, m.in. potas, sód i magnez.

Woda w organizmie człowieka stanowi przeciętnie 60% masy ciała. Z wiekiem zmniejsza się jej zawartość – od 75% u noworodków do 50% u osób starszych. Jest niezbędna do prawidłowego procesu trawienia, transportu składników odżywczych, zapewnia właściwą ruchomość stawów. Ma jeszcze jedną bardzo ważną funkcję – bierze udział w regulacji temperatury. Gdy niedobór wody sięga 20% masy ciała, występuje zagrożenie życia.

Czytaj więcej….

zaparcia

Zaparcia – uciążliwy problem

Zaparcia, na początek powiedzmy sobie co na ten temat mówi definicja:

„O zaparciach stolca mówimy wówczas, gdy jest on oddawany rzadziej niż 3 razy  w tygodniu lub też, gdy zmienia się jego konsystencja – jest on twardy, zbity oraz oddawany z trudnością”.

Zaparcia to duży problem zdrowotny, dotyka zwłaszcza ludzi w krajach rozwiniętych. Regularność wypróżnień zależy od wielu czynników:

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

lód z automatu

Zawrzały lody

Niestety nie mogę zgodzić się z Panią dietetyk z popularnego programu ogólnopolskiej telewizji, która twierdzi, że jedząc lody możemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Niestety jest zupełnie inaczej, ponieważ lody to nie tylko kalorie ale zawartość innych składników.

Dla przykładu:

100 g lodów śmietankowych             zawiera 8,5 g tłuszczu w tym około 5 g  tłuszczy nasyconych

Czytaj więcej…

arbuz

Arbuz – ciekawe warzywo

Arbuz w 92% składa się z wody, więc schłodzony jest orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie, dlatego polecany jest gdy dokuczają nam uciążliwe upały. Diabetycy nie powinni się go obawiać, ponieważ pomimo tego, że jest słodki, zawiera 6,15g cukrów w 100g lecz zawiera również sporą ilość potasu (112mg / 100g), który bierze udział w regulacji poziomu insuliny w organizmie. Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa również moczopędnie.

Czytaj więcej…

Czarna porzeczka

Czarne porzeczki – bogactwo witamin i nie tylko

W medycynie ludowej czarne porzeczki stosowane były podczas leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, artretyzmie, problemach żołądkowo – jelitowych, migrenie oraz do leczenia anginy.

Czarne porzeczki bogate są szczególnie w witaminę C – 181 mg w 100 g owocu. Zapotrzebowanie na ta witaminę u mężczyzn powyżej 19 r.ż. wynosi 90 mg a u kobiet powyżej 19 r.ż. (nie karmiących piersią oraz nie będących w ciąży) 75 mg. Jak widać, już niewielka ilość tego owocu pozwala zabezpieczyć organizm w witaminę C.

Czytaj więcej…

dziurawiec

Ostrożnie z dziurawcem podczas słonecznych dni

Jest ziołem o wszechstronnym działaniu. Roślina ma drobne listki, na których pod światło widoczne są niewielkie dziurki, które w rzeczywistości służą jako zbiorniczki olejków eterycznych. Stosowany był powszechnie w medycynie ludowej.

Zawiera, m.in. hiperycynę, dzięki której wykorzystywany jest jako środek o działaniu przeciwdepresyjnym, ma pozytywne działanie na układ  nerwowy, łagodzi napięcie i niepokój, polecany przy menopauzie – łagodzi zaburzenia hormonalne.

Czytaj więcej…

rabarbar

Rabarbar – co powinniśmy o nim wiedzieć!

Rabarbar warzywo zwane też rzewieniem, które do Europy trafiło z Azji Środkowej. Jest jednym z wielu składników chińskiej medycyny ziołowej. Pomaga w walce z otyłością oraz poprawia perystaltykę jelit. Rabarbar można spożywać na surowo lub poddany obróbce termicznej.

Wartość kaloryczna 100 g rabarbaru wynosi 9 kcal. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, kwas foliowy oraz takie składniki mineralne jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i miedź. Ze względu na bogactwo składników mineralnych, witamin oraz błonnika polecany jest m.in. osobom dbającym o figurę.

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

Botwina

Botwina – warto o niej pamiętać !

Często stajemy przed dylematem: botwina czy boćwina?

Otóż botwina to młode buraczki wraz z liśćmi, a boćwina to burak liściowy o jadalnych liściach i ogonkach, inaczej mangold, kapusta rzymska, burak szpinakowy.

Czytaj więcej…

Sklepiki szkolne

„Śmieciowe jedzenie” w sklepikach szkolnych !

W Polsce w 2013 r. przeprowadzono badania otyłości wśród nastolatków i okazało się, że aż 29 % jedenastolatków jest otyłych, jest to największy odsetek w Europie (wg WHO).

Sejm w 2014 roku, uchwalił nowelizację o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która ma ograniczyć sprzedawane w szkołach, tzw. „ śmieciowe jedzenie ”.

Sporządzono listę z propozycjami produktów zakazanych do sprzedaży w szkolnych sklepikach, Są to min.:

Czytaj więcej…

mlody jeczmien

Młody jęczmień – cóż to takiego?

Młody jęczmień – cóż to takiego?

Meczą Cię uciążliwe zaparcia? Spróbuj tego napoju a z pewnością poczujesz się lżej.

Young barley, młody jęczmień – proszek z jego liści, spożywany w formie napoju w ilości   2 – 10 g ma udowodnione korzystne działanie na układ pokarmowy.

Czytaj więcej…

chrzan

Chrzan – cudowne właściwości chrzanu.

Zbliżają się właśnie święta Wielkiejnocy i na naszych stołach znajdzie się wiele smakołyków, mięs, jaj, barszczu, białej kiełbasy, mazurków, tradycyjnych babek i oczywiście nie może zabraknąć CHRZANU. Najczęściej używany jest jedynie właśnie w święta. Warto jednak aby zagościł na naszych stołach częściej.

Czytaj więcej…

owoce

Choroba Alzheimera

Choroba Alzheimera – czy dieta może mieć wpływ na jej wystąpienie lub opóźnienie?

Znaczenie żywienia w profilaktyce zaburzeń poznawczych związanych ze zwykłym procesem starzenia się czy też ze schorzeniami takimi jak choroba Alzheimera, było przez lata niedoceniane. Zasadniczą przyczyną ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera jest starzenie się, innymi czynnikami mogą być: predyspozycje genetyczne, uraz głowy, wykształcenie oraz styl życia – aktywność fizyczna i sposób ODŻYWIANIA. Choroba Alzheimera jest najczęstszą przyczyną otępienia.

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

dbasz o zdrowie

Dbasz o zdrowie?

Dbasz o zdrowie? Interesuje Cię co robić aby zachować zdrowie na dłużej?

Większości osób znana jest wiedza na temat niezdrowych przekąsek. Wiemy już, że są wysokokaloryczne i nie dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych a jedynie zbędne kilogramy. Mowa tu min. o chipsach, chrupkach, frytkach, krakersach. Niestety to nie wszystko co powinniśmy o nich wiedzieć.

Czytaj więcej…

quinoa

Quinoa – Komosa ryżowa

Quinoa (komosa ryżowa) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana jest od kilku tysięcy lat. Jest rośliną jednoroczną. W państwie Inków była podstawowym pożywieniem, nazywana była dawniej złotem Inków, świętym zbożem Inków lub matką zbóż. Quinoa należy do „superfoods”, żywności, która w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki.

Czytaj więcej…

chia

Chia

Chia (Salvia hispanica L.) pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Chia jest jednoroczną rośliną, o szerokich liściach i niedużych, fioletowych, lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Znana była i uprawiana już w czasach prekolumbijskich. Aztekowie cenili ją ze względu na wyjątkowe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Z nasion przygotowywali napoje.

Dlaczego warto stosować chia:

  • mają bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 (kwas alfa-linolenowy – z którego powstaje DHA i EPA) oraz kwasów omega-6 (kwas linolowy)

Czytaj więcej…

banany

Warto jeść banany!

Banany mają wiele właściwości zdrowotnych. Bogate są w składniki mineralne oraz witaminy. Przyjrzyjmy się kilku z nich, naprawdę ważnym dla naszego zdrowia.

Składniki mineralne

Potas zapewnia prawidłową gospodarkę wodno – elektrolitową. Jego niedobór może powodować zaburzenia rytmu serca, oraz ze strony układu nerwowego i mięśniowego. Długotrwały niedobór potasu może prowadzić do kamicy nerkowej. Jedzenie bananów chroni przed skurczami mięśni w trakcie treningów oraz w czasie snu.

Czytaj więcej…

walentynki

Walentynki z afrodyzjakami

Walentynki to coroczne święto zakochanych przypadające 14 lutego. Tradycja ta wywodzi się z XIV- wiecznej Anglii. W Polsce ten obyczaj, obchodzony jest od kilkunastu lat i cieszy się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród młodzieży. Św. Walenty, patron zakochanych, był chrześcijańskim kapłanem, który, według legendy, za czasów cesarza rzymskiego Klaudiusza II udzielał potajemnie ślubów.

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

pączki

Tłusty czwartek tuż tuż…

W Polsce w tłusty czwartek prawie wszyscy pochłaniają duże ilości pączków, faworków i racuchów.

Kiedyś niektóre pączki nadziewano migdałem lub orzechem, a ten, kto na taki pączek trafił, miał mieć w życiu szczęście. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.

Tak, jak to mówi staropolskie przysłowie:

Czytaj więcej…

alergie pokarmowe

Alergie pokarmowe – NIKIEL

Alergie pokarmowe. Wiele osób często boryka się ze zmianami skórnymi trudnymi do zdiagnozowania przez lekarzy. Dopiero tak naprawdę wykonanie testu płatkowego u alergologa może rozwiać wiele wątpliwości.

Do jednej z diagnoz należy – alergia na nikiel.

Czytaj więcej…

neofobia

Neofobia… , co to takiego?

Neofobia, co to takiego?

Niektóre osoby, zwłaszcza dzieci na nowe potrawy czy produkty reagują strachem i unikaniem. Niechęć próbowania i spożywania nowych pokarmów, nazwana jest neofobią. Najsilniej jest widoczna między 2 a 5 rokiem życia, kiedy przybywa nowych produktów w jadłospisie dziecka.

Czytaj więcej…

gruszki

Cudze chwalimy swego nie znamy – Gruszka

Udowodniono, że regularne spożywanie gruszek może pobudzać nasz mózg do wydajniejszego działania. Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Bogate są jednak także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym składnikiem zdrowej diety.

Czytaj więcej…

barwnik

Niebezpieczny barwnik

Barwnik E 120 koszenila to organiczny związek chemiczny, naturalny ciemnoczerwony barwnik otrzymywany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus), żerujących na kaktusach z rodzaju Opuncja. Dawniej koszenila służyła jako barwnik służący do barwienia tkanin, obecnie koszenila stosowana jest w przemyśle spożywczym jako barwnik głównie do różnego rodzaju napojów, galaretek, kisieli, lodów, słodyczy wędlin a przede wszystkim do jogurtów. Większość konsumentów nie jest świadoma, że koszenila pochodzi z owadów, przez co jest nieodpowiednia dla wegetarian oraz wegan. Jej stosowanie jest obecnie zakazane w niektórych krajach i religiach.

Czytaj więcej…

Moje artykuły

 

zoltko

Niezłe jaja

Czy wiecie, że nasz organizm produkuje dziennie około 3 g cholesterolu? Taka ilość znajduje się w 15 sztukach jaj! Co najważniejsze, w naszych naczyniach krwionośnych odkłada się wyłącznie cholesterol produkowany przez nasz własny organizm a nie ten dostarczony z pożywieniem. Prof. dr hab. Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i wielu innych naukowców, dowiedli, że im więcej dostarczamy cholesterolu z pożywieniem do naszego organizmu, tym mniej produkuje go wątroba.

Czytaj więcej…

ciąża

Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży

Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży

Pamiętaj!

1. Nigdy nie wychodź z domu bez śniadania:

  • pomoże Ci to uniknąć dolegliwość ze strony układu pokarmowego,
  • zabezpieczy Cię przed nadmiernym wychłodzeniem,

2. Jedz regularnie:

Czytaj więcej…

zalecenia żywieniowe

Zalecenia żywieniowe

Zalecenia żywieniowe. Należy spożywać produkty z różnych grup żywności oraz dbać o urozmaicenie posiłków.

Należy pamiętać, iż w skład produktów spożywczych wchodzą niezbędne składniki odżywcze zawarte w różnych ilościach i proporcjach. Aby nie dopuścić do powstania niedoborów należy w codziennym jadłospisie uwzględnić produkty z wszystkich grup: produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, produkty dostarczające pełnowartościowego białka. Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć wszystkich posiłków. Komponując swój jadłospis należy kierować się zasadami zdrowego żywienia i brać pod uwagę zalecenia żywieniowe zawarte w Piramidzie Zdrowego Żywienia.

1. Dbaj o prawidłową masę ciała.

Czytaj więcej…

włosy i paznokcie

Sposób odżywiania a stan włosów i paznokci

Płytka paznokciowa zbudowana jest z białka fibrylarnego – keratyny. Głównym aminokwasem tworzącym keratynę jest cystyna, która odpowiada za twardość paznokcia. Oprócz białek w skład płytki wchodzą również lipidy, woda oraz związki mineralne: magnez, wapń, cynk, sód oraz miedź.

Czytaj więcej…

syrop

Czytaj etykiety, unikaj syropu glukozowo – fruktozowego

Eliminuj syrop glukozowo fruktozowy !

Po raz pierwszy cukier otrzymano z buraków cukrowych w 1747 roku. Jego cena na rynku była dość wysoka a stosowanie go w procesach technologicznych utrudniał fakt, iż przed jego użyciem należało go rozpuścić. W związku z tym poszukiwano tańszej i bardziej wydajnej substancji słodzącej. W latach 50 – tych metodą enzymatycznej hydrolizy skrobi kukurydzianej otrzymano syrop glukozowo – fruktozowy.

Czytaj więcej…

Moje artykuły

Moje artykuły

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...