Majówka – wielkie tradycyjne grillowanie

4.18 avg. rating (84% score) - 11 votes

Majówka w tym roku niestety nie zachęca do grillowania. Temperatura oscyluje w okolicy 8 stopni Celsjusza, więc dla wielu osób jest zbyt niska aby biesiadować dłuższy czas na łonie natury przy grillu. Z pewnością niektórzy skuszą się i odpalą tradycyjne grille aby upiec na nich jakieś smaczne kąski. Część pozostanie w domach i dla podtrzymania majówkowej tradycji „odpali” grilla elektrycznego. Trzeba dodać, że grill elektryczny jest zdrowszym rozwiązaniem niż używanie grilla tradycyjnego. Podczas tradycyjnego grillowania powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), znane ze swych właściwości rakotwórczych. Należący do nich benzo-alfa-piren ma udokumentowane działanie rakotwórcze. WWA powstają w tłuszczach i białkach podgrzanych do temperatury ponad 200 0 C, która właśnie towarzyszy tradycyjnemu grillowaniu.

Aby złagodzić szkodliwe działanie WWA warto jest wprowadzić do potraw substancje o działaniu antyoksydacyjnym.  Do tej grupy oprócz warzyw i owoców należą również przyprawy ziołowe. Warto do przyprawiania mięs i sałatek używać suszonych ziół, np. oregano, bazylii, pietruszki, kurkumy, curry, chilli, cynamonu, pieprzu a także świeżych ziół jak tymianek lub majeranek.

Majówka

Pamiętajmy, że najważniejsze jest aby było to zdrowe grillowanie!

Majówka to nie tylko dania z grilla ale również warzywne dodatki. Polecam przygotowanie warzywnej sałatki.

 

Sałatka z papryki i fasoli czerwonej

2 duże papryki czerwone

1 puszka czerwonej fasoli

1 sztuka czerwonej cebuli

1 opakowanie (180g)  mix sałat

2 łyżki kukurydzy konserwowej

1 duży pomidor

sól, pieprz

Sos: olej, musztarda, miód, cytryna

Wykonanie:

Paprykę i pomidora umyć i pokroić w kostkę lub w paski. Fasolę i kukurydzę przepłukać na sitku a następnie osączyć. Cebulę pokroić w piórka lub w drobną kostkę (jak kto lubi). Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Polać przygotowanym sosem (powinien mieć smak słodko – kwaśny).

 

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

 

 

Literatura:

David B. Haytowitz and Seema Bhagwat, USDA Database for the Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, Release 2, May 2010,

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...