Graviola – właściwości, które warto znać!

4.88 avg. rating (97% score) - 8 votes

Graviola (Annona muricata) znana również pod nazwą guanabana, soursop, sirsak, w Polsce znana jest jako flaszowiec miękkociernisty. Jest wiecznie zielonym drzewem owocowym, występuje w Ameryce Środkowej oraz Południowej. Owoce są jajowate, duże i lekko kwaśne, wykorzystywane jako dodatek do słodyczy, lodów, syropów, sałatek owocowych oraz koktajli.

Graviola – właściwości, które warto znać!

Graviola w około 88% składa się z wody, 10% z węglowodanów, 0,8% błonnika, 0,6% białka, 0,3% to tłuszcze, resztę stanowią składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy: z grupy B, C, kwas foliowy. Graviola wykazuje również właściwości przeciwutleniające, zawiera polifenole, β-karoten, likopen.

Jakie ma działanie?

Od wielu lat owoce gravioli wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako środek przeciwpasożytniczy, przeciwnowotworowy, przeciwbiegunkowy, jako naturalne lekarstwo przeciwbólowe (nerwobóle, bóle stawów, głowy), przeciwcukrzycowe, hipotensyjne (obniżające ciśnienie tętnicze krwi). Wspomaga leczenie grzybic i wrzodów.

Badania nad graviolą rozpoczęto już w latach czterdziestych XX wieku. Potwierdziły one, iż składniki tej rośliny niszczą komórki nowotworowe nie uszkadzając zdrowych. Dai Y. i in. [2011] wykazał, że ekstrakt z owoców gravioli w znacznym stopniu utrudniał wzrost komórek raka piersi  BC (MDA-MB-468) z nadekspresją EGFR.

Graviola jest nadal rośliną chętnie analizowaną i badaną przez wielu specjalistów i naukowców.

Czy graviola jest w pełni bezpieczna w stosowaniu?

Otóż graviola nie powinna być stosowana przez osoby z niskim ciśnieniem ze względu na działanie hipotensyjne (obniżające ciśnienie), przyjmujące leki przeciwnadciśnieniowe oraz przez kobiety w ciąży. Długotrwałe stosowanie gravioli może doprowadzić do zubożenia naturalnej, prawidłowej flory jelitowej, dlatego wskazane jest przyjmowanie probiotyków podczas jej spożywania. Graviola w swym składzie zawiera annonacynę (neurotoksynę), której nadmierne spożycie może prowadzić do choroby neurodegeneracyjnej – Parkinsonizmu.

Pamiętajmy!

Warto zachować umiar i rozsądek w stosowaniu gravioli a także innych „cudownych” preparatów roślinnych o nie do końca udokumentowanym działaniu zdrowotnym dla ludzi. Oprócz działania pozytywnego preparatów zawsze należy przeanalizować możliwe skutki uboczne oraz przeciwskazania do stosowania. Szukajmy zawsze artykułów naukowych popartych licznymi badaniami klinicznymi. To gwarancja rzetelnych informacji.

 

 

 

Autor:

mgr Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

 

 

 

Literatura:

  1. Cieślik, I. Cieślik, K. Bartyzel, Właściwości lecznicze gravioli (Annona muricata L.), Borgis – Postępy Fitoterapii 4/2016, s. 293-297,
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21767082
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4519917/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28955756
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5608983/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28756920

 

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...