Figi rosną na pięknym, rozłożystym drzewie, które dorasta do 5 metrów wysokości. Uprawiano je już w Egipcie i Mezopotamii. W IX w. w całym basenie Morza Śródziemnego, a w XVI wieku dotarły do Anglii i Ameryki. Figi były podstawą jadłospisu gladiatorów przygotowujących się do Igrzysk Olimpijskich. W wielu kulturach figowiec i jego owoc są symbolami płodności i wiecznej młodości. Do dzisiaj w Afryce Północnej rolnicy przed rozpoczęciem orki składają figi, jako dar dla Boga. Stosowano je do słodzenia potraw i konserwowano nimi gotowane owoce.
Owoce figowca mają duże znaczenie w medycynie naturalnej:
- figi gotowane w mleku uśmierzają ból gardła,
- odwar z suszonych liści figi stosowany jest w przeziębieniach jako środek przeciwko kaszlowi
- nalewka przygotowana z liści fig i spirytusu łagodzi duszności w astmie
- sok mleczny, wypływający po zranieniu kory, przyspiesza gojenie się ran
- nasiona figi działają łagodnie przeczyszczająco
- odwar z młodych listków pity na czczo (podobno) zwalcza pasożyty.
Dojrzałe owoce figi mają kształt gruszki – zielone są najczęściej suszone, a ciemnofioletowe spożywane są na surowo.
Większości znane jest przysłowie „figa z makiem”, które symbolizuje – nic zupełnie nic. Jest ono sprzeczne z właściwościami figi, która jest owocem bardzo wartościowym.
Figi,ich nieznane i niedoceniane właściwości
Figi posiadają właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Zawarty w nich cynk wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego. Błonnik leczy zaparcia, wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi. Są bogate w potas, co jest nie bez znaczenia dla osób cierpiących na nadciśnienie. Badania kliniczne potwierdziły, że spożywanie produktów bogatych w ten pierwiastek pozwala obniżyć ciśnienie krwi. Wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Mają działanie odtruwające i odkwaszające organizm.
Figi to owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Szczególne cenione są suszone, ponieważ bogate są w wapń wzmacniający kości. Jego zawartość jest porównywalna z ilością zawartą w szklance mleka. Poza tym są również najlepszym źródłem błonnika spośród wszystkich suszonych owoców. Błonnik pobudza pracę jelit, w związku z tym jest skutecznym lekiem na zaparcia. Dzięki błonnikowi można nie tylko uregulować pracę układu pokarmowego, lecz także uchronić się przed poważnymi schorzeniami jelita grubego.
Nie brakuje w nich również obniżającego ciśnienie potasu i zwalczającego stres magnezu.
W związku z tym po suszone figi powinny sięgać osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym.
Zawarty w nich magnez stabilizuje pracę układu nerwowego oraz poprawia funkcjonowanie i aktywność mózgu. Suszone mogą wpływać na obniżenie rozdrażnienia, zmęczenia, ponadto poprawiają sen i pamięć. W związku z tym owoce te są polecane przede wszystkim osobom, które żyją w ciągłym stresie, mają problemy ze snem oraz ciężko pracują fizycznie i umysłowo (np. uczniom, studentom).
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze świeżych/suszonych fig (w 100 g)
Wartość energetyczna – 74/249 kcal
Białko ogółem – 0.75/3.30 g
Tłuszcz – 0.30/0.93 g
Węglowodany – 19.18 g (w tym cukry proste 16.26 g)/63.87 g (w tym cukry proste 47.92 g)
Błonnik – 2.9/9.8 gMinerały
Wapń – 35/162 mg
Żelazo – 0.37/2.03 mg
Magnez – 17/68 mg
Fosfor – 14/67 mg
Potas – 232/680 mg
Sód – 1/10 mg
Cynk – 0.15/0.55 mgWitaminy
Witamina C – 2/1.2 mg
Witamin A – 142/10 IU
Tiamina – 0.060/0.085 mg
Ryboflawina – 0.050/0.082 mg
Niacyna – 0.400/0.619 mg
Witamina B-6 – 0.113/0.106 mg
Kwas foliowy – 6/9 ug
Witamina E – 0.11/0.35 mg
Witamina K 1 (filochinona) – 4.7/15.6 ugŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Figi, a także daktyle i rodzynki, mogą powodować migrenę lub zaostrzać jej objawy. Zawierają białko mające w składzie tyraminę, która wywołuje bóle głowy.
Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych nie powinny sięgać po nie osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi.
Owoce przetwarza się też na konfitury, dżemy i konserwy. W niektórych rejonach suszone i podprażone stosuje się jako substytut kawy.
Świeże owoce powinny być delikatne i miękkie w dotyku. Najlepsze są te, które pokrywa biały, równomierny nalot. Nie jest to oznaka pleśni lecz wytrącający się cukier. Świadczy to o tym, że są wystarczająco dojrzałe i soczyste.
Owoców nie obiera się ze skórki, wystarczy umyć je pod bieżącą wodą. Miękki miąższ najwygodniej zjeść łyżeczką.
Figi to owoce nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Można jeść zarówno świeże, jak i suszone – same, lub jako składnik wielu potraw: sałatek, deserów, ciast. Stanowią idealny dodatek do wieprzowiny lub dziczyzny. Można przygotowywać z nich przetwory – dżemy, kompoty. W przypadku świeżych fig należy pamiętać, by przechowywać je w lodówce.
Niebawem święta Bożego Narodzenia, pamiętajmy, że figi to nieodzowny składnik kompotu bożonarodzeniowego.
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny