Agnieszka Blumczyńska
„ Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra ”
(L. L. Pauling – laureat nagrody Nobla)
Dietetyk kliniczny Konin – mgr Agnieszka Blumczyńska
Ukończyłam studia I stopnia na kierunku Dietetyk kliniczny w Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu oraz studia magisterskie na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu na kierunku Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych. Nieustannie pogłębiam swoją wiedzę uczestnicząc w konferencjach naukowych, ponieważ wiedza z dziedziny dietetyki rozwija się bardzo dynamicznie. Dlatego aby być na bieżąco z zachodzącymi zmianami niezbędne jest uczestnictwo w takich wydarzeniach. Dodatkowo ukończyłam kurs Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu „Żywienie pozajelitowe i dojelitowe w warunkach domowych”. W związku z tym, otrzymany certyfikat upoważnia mnie do pracy w zespole żywieniowym, zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia.
Od 2023 roku jestem wykładowcą w Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu, przedmiotu żywienie kliniczne. Przekazuję studentom wiedzę teoretyczną pozyskaną przez wieloletnie kształcenie i dokształcanie się oraz wiedzę praktyczną wynikającą z doświadczenia w pracy z pacjentami, którym towarzyszą różne jednostki chorobowe.
Jestem również:
Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
oraz
Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
a także
Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Zdrowe i mądre żywienie jest moją pasją od wielu lat, dlatego postanowiłam to usystematyzować i zdobyć w tym kierunku odpowiednie wykształcenie. Dzięki temu mogę teraz pomagać i wspierać inne osoby, które borykają się z problemami zdrowotnymi, aby mądrze i zdrowo wyeliminować z jadłospisu te składniki, które nam szkodzą i często są powodem wzrostu masy ciała oraz wielu chorób.
Z pewnością aktywny i świadomy udział chorych w procesie leczenia znacznie zwiększa skuteczność terapii. Ze względu na to pacjenta należy poinformować o istocie choroby, związanych z nią zagrożeniach, celach leczenia oraz korzyściach z niego wynikających, a także możliwościach leczenia żywieniowego.
Reasumując
pomagam osobom zdrowym i chorym. Dietetoterapia jest skuteczna w wielu schorzeniach, m.in. cukrzycy typu II, niedoczynności i nadczynności tarczycy, chorobie Hashiomoto, chorobach układu krążenie, moczowego, chorobach wątroby, nerek, skóry i wielu innych. Wykonuję profesjonalną analizę składu ciała na medycznym analizatorze JAWON X-CONTACT 356 co jest niezbędne ponieważ pozwala poznać skład organizmu. Z pewnością jest to bardzo pomocne do przygotowania indywidualnie zbilansowanych jadłospisów dla dzieci i dorosłych.
Mam ogromne szczęście, że spotykam pacjentów, którzy darzą mnie zaufaniem i chętnie ze mną współpracują. Przede wszystkim dlatego możemy wspólnie osiągać wspaniałe efekty. Nic tak nie cieszy jak postępy pacjentów, ich ulga w dokuczliwych dolegliwościach a przy okazji utrata zbędnych kilogramów – bez wyrzeczeń!