Dieta dla serca – nie wierzysz? A jednak to możliwe.

4.50 avg. rating (90% score) - 10 votes

Dieta dla serca wspomoże jego pracę i funkcjonowanie. Zbliża się właśnie Światowy Dzień Serca, który przypada na ostatni weekend września. W tym roku przypada na 23 – 24 września.

Dieta dla serca

Na początek trochę anatomii.

Serce (cor) to najważniejszy narząd zbudowany z mięśnia poprzecznie – prążkowanego, jego funkcja to pompowanie krwi do całego organizmu. W organizmie człowieka występuje krwiobieg duży i mały. Duży rozpoczyna się w komorze lewej. Aortą (tętnicą główną) a następnie mniejszymi tętnicami i naczyniami włosowatymi krew dostarczana jest do narządów ciała. Dzięki naczyniom włosowatym, które wnikają do tkanek zachodzi oddanie tlenu i składników odżywczych oraz pobranie CO2. Następnie krew odpływa żyłami do prawego przedsionka. Mały krwiobieg swój początek ma w prawej komorze, doprowadza krew do płuc gdzie następuje utlenowanie krwi. Skurcz i rozkurcz przedsionków i komór jest cykliny i w spoczynku trwa około 800 ms, w spoczynku w rytmie 1,2 Hz czyli 72 na minutę.

Największe ryzyko zgonu!

Według aktualnych danych WHO spośród 56,4 milionów zgonów w 2015 roku na całym świecie największymi zabójcami są udar mózgu i choroba niedokrwienna serca. Stanowi to łącznie 15 milionów zgonów w 2015 roku.

Analizując czynniki ryzyka chorób układu sercowo – naczyniowego niektóre z nich można modyfikować. Należą tu niezdrowa dieta, otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu.

Jakie to choroby ?

Do chorób układu sercowo – naczyniowego należą:

– choroba niedokrwienna serca (zawał serca)

– choroba wieńcowa,

– dławica piersiowa,

– miażdżyca,

– nadciśnienie tętnicze,

– zakrzepica żył głębokich,

– choroba naczyń mózgowych (udar mózgu).

Palenie papierosów zwiększa ryzyko zgonów dwu- trzykrotnie z powodu choroby wieńcowej i choroby naczyń mózgowych. Ryzyko rośnie wraz z wiekiem, wyższe jest u kobiet. Ryzyko znacznie obniża się w ciągu pierwszych dwóch lat po zaprzestaniu palenia.

Dlatego aby dbać o układ sercowo – naczyniowy należy przestrzegać prawidłowych zasad żywienia, regularnie uprawiać aktywność fizyczną, utrzymywać prawidłową masę ciała oraz zrezygnować z używek.

Jaka dieta dla serca będzie najlepsza?

Badania wykazują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej ma korzystny i ochronny wpływ na serce i układ krążenia.

Oto produkty, które należy wprowadzić do codziennego jadłospisu:

  1. Produkty pełnoziarniste: kasze, ryż, pieczywo, makarony.
  2. Tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek.
  3. Ryby morskie, zwłaszcza tłuste.
  4. Białe mięso: indyk, kurczak.
  5. Nasiona roślin strączkowych.
  6. Duże ilości warzyw, owoce i orzechy z umiarem.
  7. Mleczne napoje fermentowane: jogurt naturalny, kefir, maślanka.
  8. Sery białe.

Nie wolno zapominać o aktywności fizycznej, która jest nieodzownym składnikiem śródziemnomorskiego stylu życia.

Unikać należy natomiast:

  1. Pszennych, oczyszczonych i wysoko przetworzonych produktów zbożowych: białe pieczywo, makarony, ryż, ciasta, itp.
  2. Tłuszczy zwierzęcych.
  3. Czerwonego mięsa.
  4. Tłustych serów.

Dieta dla serca – przykładowy obiad

 

Łosoś z grilla z komosą ryżową i sałatką z warzyw

 

łosoś z grilla

Składniki:

Łosoś świeży – 110g

Zioła – do woli

Komosa ryżowa – 60g

Sałatka z warzyw:

Mix sałat – 100g

Rukola – 50g

Pomidorki koktajlowe – 120g

Ogórek zielony – 100g

Olej lniany – 1 łyżeczka (3g)

Wykonanie:

Rybę przyprawić ulubionymi ziołami, usmażyć na grillu. Komosę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1 : 2. Warzywa umyć, pomidorki pokroić na połówki, ogórki w półplastry. Wymieszać składniki, doprawić lekko do smaku i skropić olejem. Wartość kaloryczna obiadu – 525 kcal.

 

 

Autor:

mgr Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

 

Literatura:

  1. Choroby wewnętrzne, Kompendium medycyny praktycznej, Szczeklik, Medycyna Praktyczna, Kraków 2013.
  2. Fizjologia człowieka w zarysie, W. Z. Traczyk, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
  3. http://www.who.int/en

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...