Dbasz o zdrowie?

4.92 avg. rating (98% score) - 98 votes

Dbasz o zdrowie? Interesuje Cię co robić aby zachować zdrowie na dłużej?

Większości osób znana jest wiedza na temat niezdrowych przekąsek. Wiemy już, że są wysokokaloryczne i nie dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych a jedynie zbędne kilogramy. Mowa tu min. o chipsach, chrupkach, frytkach, krakersach. Niestety to nie wszystko co powinniśmy o nich wiedzieć. W wyniku procesu technologicznego w jakim są produkowane, powstaje w nich niebezpieczny dla zdrowia związek akryloamid. Powstaje podczas przetwarzania w wysokiej temperaturze, powyżej 120 stopni Celsjusza (czyli smażenia, pieczenia, grillowania, opiekania, „brązowienia produktów”), żywności wysokowęglowodanowej, jako jeden z produktów reakcji Maillarda pomiędzy aminokwasami a cukrami redukującymi (glukoza, fruktoza i laktoza). Związek ten wykrywany jest jak już wspomniałam w produktach z ziemniaków, produktach zbożowych a także w kawie palonej.

Acrylamide-wzór

Akryloamid klasyfikowany jest jako związek „prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi”, wykazuje również działanie neurotoksyczne i genotoksyczne. Może przyczyniać się do uszkodzenia  centralnego i obwodowego układu nerwowego.  Od wielu lat wykorzystywany był w przemyśle papierniczym, tekstylnym i kosmetycznym. Wysokie dawki tego związku, stosowane u zwierząt, prowadziły do rozwoju chorób nowotworowych i zaburzały procesy rozrodcze.

Akryloamid szczególnie niekorzystnie wpływa na niedojrzałe mózgi dzieci, powodując zaburzenia zachowania, zaburzenia koncentracji uwagi, trudności w zapamiętywaniu. Rujnuje nasze zdrowie.

Dbasz o zdrowie

Kobiety w ciąży oraz karmiące powinny szczególnie zwracać uwagę na to, co jedzą, gdyż akryloamid przenika przez łożysko do organizmu płodu oraz do mleka.

Metabolizowany jest w wątrobie, gdzie ulega magazynowaniu. Tylko 10% spożytego akryloamidu jest wydalana z moczem.

Zakład Bezpieczeństwa Żywności w Warszawie przeprowadził badania nad zawartością akryloamidu w 12 produktach. Najwyższą zawartość stwierdzono w krakersach 738 µg/kg, w chipsach 699 µg/kg a we frytkach niewiele mniej bo 641 µg/kg. Najniższą za wartość akryloamidu stwierdzono w chrupkach kukurydzianych – 140 µg/kg.

frtyki
frytki
krakers
krakers
chipsy
chipsy

„Nasze badania wykazały, że regularne spożywanie chipsów powodowało w organizmie przewlekły stan zapalny, podobnie do przewlekłej infekcji” – prof. Naruszewicz z Instytutu Żywności i Żywienia.
Nie ustalono maksymalnej zawartości akryloamidu w produktach spożywczych, natomiast zgodnie z przepisami Unii Europejskiej, dla wody pitnej dopuszczalne stężenie aktyloamidu wynosi 0,1 µg/dm3. Jeśli chodzi o kosmetyki to wynosi 100 µg/kg a w zakładach produkcyjnych w powietrzu nie może przekraczać 30 µg/m3.

Dotychczas nie wykryto akryloamidu w produktach gotowanych i gotowanych na parze. Ten fakt można łatwo wytłumaczyć – podczas gotowania temperatura nie przekracza 100 °C i nie zachodzą reakcje brązowienia. Dlatego jeśli to możliwe, unikajmy „brązowienia” potraw, postarajmy się wyeliminować z codziennego jadłospisu produkty o wysokiej zawartości akryloamidu a wzbogaćmy go w świeże owoce  i warzywa, które są smaczne i pożywne, stanowią źródło wielu witamin, składników mineralnych i błonnika.

zdrowie w koszyku
owoce
koszyk gruszka
gruszka

Ma to duży wpływ na dobre samopoczucie i nasze zdrowie.

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

Literatura

  • Chem.Toksykol. – XLII, 2009, 3, str. 436-441
  • Probl Hig Epidemiol 2012, 93(3); str.613-617
  • Źródło szkodliwych mutacji? – Krzysztof Kęciek 2002-07-15
    Numer: 28/2002
  • Zdrowa Żywność – Zdrowy Styl Życia Filipek A., Daniewski W.2003, 4 , s15-16
  • Chem.Toksykol.. – XLIII, 2010, 3, str. 415 – 427
  • Chem.Toksykol. – XLIV, 2011, 3, str. 225-232

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...

Dodaj komentarz