syrop glukozowo fruktozowy, czytaj etykiety

Czytaj etykiety – eliminuj syrop glukozowo fruktozowy !

eliminuj syrop glukozowo fruktozowy !

Po raz pierwszy cukier otrzymano z buraków cukrowych w 1747 roku. Jego cena na rynku była dość wysoka a stosowanie go w procesach technologicznych utrudniał fakt, iż przed jego użyciem należało go rozpuścić. W związku z tym poszukiwano tańszej i bardziej wydajnej substancji słodzącej. W latach 50 – tych metodą enzymatycznej hydrolizy skrobi kukurydzianej otrzymano syrop glukozowo – fruktozowy.

Fruktoza metabolizowana jest w wątrobie, proces ten wpływa dodatnio na lipogenezę (syntezę tłuszczu), wzrost lipoproteiny VLDL (która, transportuje lipidy z wątroby do tkanek tłuszczowych) oraz trójglicerydów we krwi. Sprzyja to powstaniu NAFLD (nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD) – niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby. Postępujący proces tej choroby prowadzi do zaawansowanego zwłóknienia i marskości wątroby.

wątroba zdrowa
wątroba zdrowa
wątroba stłuszczona
wątroba stłuszczona

Równocześnie ze wzrostem spożycia syropu glukozowo – fruktozowego dostrzeżono wzrost zachorowań na choroby układu krążenia, ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi), cukrzycę typu II, depresję oraz otyłość u dzieci i dorosłych.

otylosc
otyłość

Obecnie syrop glukozowo – fruktozowy, znajduje się w:

  • napojach gazowanych i niegazowanych,
  • napojach energetycznych,

również sokach owocowych,

  • mlecznych napojach fermentowanych,
  • jogurtach,
  • lodach,
  • dżemach,
  • galaretkach,
  • wyrobach cukierniczych,
  • majonezach,
  • keczupach,
  • musztardach
  • w pieczywie i wędlinach
  • oraz w posiłkach zastępczych dla dzieci.

 

Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet zamieszczonych na produktach. Lepiej aby kupowany produkt był dosładzany cukrem niż syropem glukozowo – fruktozowym. Inne nazwy pod, którymi występuje to izoglukoza, fruktozowy syrop kukurydziany, HFCS.

 

syrop glukozowo fruktozowy
galaretka
ketchup
ketchup
sok
sok
wedliny
wędliny

 

 

 

 

MOJE INNE ARTYKUŁY

Gotowe v 5 mini

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

Literatura:

  • Ciok J., Tacikowski T., Wyrobek I.: Fruktoza jako czynnik ryzyka przewlekłych chorób metabolicznych. Żyw. Człow. 2004: 31(1) s. 88 – 95
  • Wystrychowski G., Żukowska – Szczechowska E., Obuchowicz E., Grzeszczak W., Wystrychowski A.: Węglowodanowe substancje słodzące a otyłość. Przegl Lek. 2012, 69(4), 157-162
  • FOOD FORUM Nr 1(4) 2014

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus

Dodaj komentarz