Gruszka, cudze chwalimy swego nie znamy

4.95 avg. rating (98% score) - 96 votes
gruszka
gruszka

Gruszka, cudze chwalimy swego nie znamy

Gruszka

Udowodniono, że regularne spożywanie gruszek może pobudzać nasz mózg do wydajniejszego działania. Spośród wszystkich składników mineralnych gruszki zawierają najwięcej potasu. Bogate są jednak także w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor oraz jod. Zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być częstym składnikiem zdrowej diety.

Bor pobudza szare komórki do wytężonej pracy, poprawia koncentrację oraz zapobiega ubytkom wapnia w kościach. Z tego powodu na gruszki powinny zwrócić uwagę nie tylko osoby młode, uczące się lecz również osoby starsze narażone na osteoporozę. Ważne są również dla  kobiet w okresie menopauzy, ponieważ wspomniany bor podnosi aktywność hormonów, m.in. estrogenu.

Jod jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, dlatego osoby mające problemy z tym narządem powinny wprowadzić gruszki do codziennego jadłospisu.

Potas wpływa na utrzymanie ciśnienia krwi na właściwym poziomie, oraz ma kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu (działa moczopędnie, więc zapobiega zatrzymaniu wody w organizmie).

Dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom dzięki zawartym w nich pektynom.

W medycynie ludowej napar z gruszek stosowano przy przeziębieniach, gorączce i męczącym kaszlu.

Gruszka średniej wielkości to około 60 kcal

gruszki
gruszki

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...

Dodaj komentarz