Choroba Alzheimera – czy dieta może mieć wpływ na jej wystąpienie lub opóźnienie?
Znaczenie żywienia w profilaktyce zaburzeń poznawczych związanych ze zwykłym procesem starzenia się czy też ze schorzeniami takimi jak choroba Alzheimera, było przez lata niedoceniane. Zasadniczą przyczyną ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera jest starzenie się, innymi czynnikami mogą być: predyspozycje genetyczne, uraz głowy, wykształcenie oraz styl życia – aktywność fizyczna i sposób ODŻYWIANIA. Choroba Alzheimera jest najczęstszą przyczyną otępienia.
Badania donoszą, iż zwiększenie w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3 (kosztem nasyconych kwasów tłuszczowych), witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy D, ma korzystny wpływ na obniżenie ryzyka o:
73% występowania dowolnej demencji
72 % występowania choroby Alzheimera!
Zalecane jest regularne spożywanie ryb morskich, zwłaszcza tłustych, zawierających kwasy omega – 3, skorupiaków, oliwy z oliwek, również zwiększenie spożycia warzyw (w tym strączkowych) i owoców. Te ostatnie najlepiej spożywać w postaci jak najmniej przetworzonej, czyli na surowo w postaci surówek, sałatek lub krótko gotowane na parze (dotyczy to warzyw).
Ryby powinniśmy spożywać co najmniej 3 razy w tygodniu.
Jeśli chodzi o warzywa to zalecane są 3 porcje dziennie – czyli, np. 1 szkl. rozdrobnionych brokułów, 1/3 główki zielonej sałaty, 1 duży pomidor, 1 średnia papryka.
W przypadku owoców – są to 2 porcje (jeśli chorujemy na cukrzycę – 1 porcja), gdzie 1 porcja owoców to: 1 jabłko, 1 banan, ¼ szkl suszonych owoców, niepełna szkl soku owocowego.
Polecane ryby (oczywiście nie smażone) to:
Łosoś
Śledź
Makrela
Tuńczyk
Choroba Alzheimera
Jednoznacznie dowiedziono, że sposób odżywiania ma znaczenie w profilaktyce zaburzeń poznawczych związanych ze starzeniem się oraz schorzeniami takimi jak choroba Alzheimera i innymi demencjami. Nie można również zapominać o aktywności fizycznej, która jest nieodzownym elementem zdrowego stylu życia.
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
Literatura:
II Ogólnopolska Konferencja Naukowa „ Dietetyka Gerontologiczna – Wyzwania i Szanse”, Poznań 19.03.2015
Chevallier, „ 51 zaleceń dietetycznych w wybranych jednostkach chorobowych”, Elsevier Urban &Partner, Wrocław 2008