Botwina – warto o niej pamiętać !

4.90 avg. rating (97% score) - 97 votes

Botwina

warto o niej pamiętać !

Często stajemy przed dylematem: botwina czy boćwina?

Otóż botwina to młode buraczki wraz z liśćmi, a boćwina to burak liściowy o jadalnych liściach i ogonkach, inaczej mangold, kapusta rzymska, burak szpinakowy.

Botwina wartości odżywcze
Botwina
Boćwina co to jest?
Boćwina

Botwina polecana jest dla diabetyków, ponieważ dostarcza węglowodanów złożonych, w przeciwieństwie do buraków ćwikłowych, które obfitują w znaczne ilości cukrów prostych. Botwina to bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika. Ze względu na swą niską kaloryczność (17 kcal) powinny sięgać po nią osoby dbające o figurę, dodatkowo botwina posiada właściwości odkwaszające organizm!

Botwinę można spożywać na surowo w postaci surówek, najlepiej z dodatkiem jogurtu lub jaj, ze względu na zawarty w niej kwas szczawiowy, który z jonami wapnia tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, osadzający się w postaci kamieni w nerkach.

Botwina, jak twierdzą naukowcy zawiera fitoestrogeny, które mają działanie podobne do estrogenów w organizmie ludzkim, hormonów piękna i młodości.

Młode buraczki zawierają antyoksydanty, przede wszystkim z grupy flawonoidów i antocyjanów, które mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, chronią komórki przed nowotworami oraz zwalczają szkodliwe, wolne rodniki przyspieszające starzenie organizmu.

Zawarte w botwinie witaminy z grupy B łagodzą stres i depresje, wzmacniają koncentrację oraz zdolność uczenia się i pamięć. Botwina polecana jest również przy leczeniu zaburzeń snu.

Wartość odżywcza w 100 g:

Kaloryczność – 17 kcal

Błonnik – 4,4 g

Potas – 548 mg

Wapń – 97 mg

Fosfor – 36 mg

Magnez – 43 mg

Żelazo – 2,2 mg

Kwas foliowy – 38 µg

Witamina A, B1, B2, B3, B6, C, E

Korzystajmy z sezonu na botwinkę i przygotujmy sobie pyszny chłodnik zwłaszcza gdy męczą nas upały. Wtedy wskazane jest spożywanie dań o niskiej temperaturze aby dodatkowo „nie dogrzewać” organizmu od wewnątrz.

Przepis na chłodnik z botwinki
Chłodnik

Przepis na chłodnik z botwinki:

Składniki:

– pęczek botwinki

– 2 długie zielone ogórki

– pęczek rzodkiewek

– pęczek szczypioru

– jogurt naturalny

– 1/2 l wywaru z gotowania buraczków

– pęczek koperku

– 2 jajka na twardo

– sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

– cytryna

Przygotowanie

Liście botwinki oraz buraczki umyć i pokroić. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, przez ok. 10 min.

Rzodkiewki i ogórki umyć, pokroić na plasterki lub w kostkę. Szczypiorek i koperek również umyć i posiekać. Jajka pokroić na ósemki.

Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki pokroić w większą kostkę. Wszystko razem wymieszać dodać jogurt naturalny, wymieszać, przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Dolać odrobinę wywaru z gotowania buraczków, aby zupa nie była zbyt gęsta. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki.

Smacznego!

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...

Comments are closed.