Botwina
warto o niej pamiętać !
Często stajemy przed dylematem: botwina czy boćwina?
Otóż botwina to młode buraczki wraz z liśćmi, a boćwina to burak liściowy o jadalnych liściach i ogonkach, inaczej mangold, kapusta rzymska, burak szpinakowy.
Botwina polecana jest dla diabetyków, ponieważ dostarcza węglowodanów złożonych, w przeciwieństwie do buraków ćwikłowych, które obfitują w znaczne ilości cukrów prostych. Botwina to bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika. Ze względu na swą niską kaloryczność (17 kcal) powinny sięgać po nią osoby dbające o figurę, dodatkowo botwina posiada właściwości odkwaszające organizm!
Botwinę można spożywać na surowo w postaci surówek, najlepiej z dodatkiem jogurtu lub jaj, ze względu na zawarty w niej kwas szczawiowy, który z jonami wapnia tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, osadzający się w postaci kamieni w nerkach.
Botwina, jak twierdzą naukowcy zawiera fitoestrogeny, które mają działanie podobne do estrogenów w organizmie ludzkim, hormonów piękna i młodości.
Młode buraczki zawierają antyoksydanty, przede wszystkim z grupy flawonoidów i antocyjanów, które mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, chronią komórki przed nowotworami oraz zwalczają szkodliwe, wolne rodniki przyspieszające starzenie organizmu.
Zawarte w botwinie witaminy z grupy B łagodzą stres i depresje, wzmacniają koncentrację oraz zdolność uczenia się i pamięć. Botwina polecana jest również przy leczeniu zaburzeń snu.
Wartość odżywcza w 100 g:
Kaloryczność – 17 kcal
Błonnik – 4,4 g
Potas – 548 mg
Wapń – 97 mg
Fosfor – 36 mg
Magnez – 43 mg
Żelazo – 2,2 mg
Kwas foliowy – 38 µg
Witamina A, B1, B2, B3, B6, C, E
Korzystajmy z sezonu na botwinkę i przygotujmy sobie pyszny chłodnik zwłaszcza gdy męczą nas upały. Wtedy wskazane jest spożywanie dań o niskiej temperaturze aby dodatkowo „nie dogrzewać” organizmu od wewnątrz.
Przepis na chłodnik z botwinki:
Składniki:
– pęczek botwinki
– 2 długie zielone ogórki
– pęczek rzodkiewek
– pęczek szczypioru
– jogurt naturalny
– 1/2 l wywaru z gotowania buraczków
– pęczek koperku
– 2 jajka na twardo
– sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
– cytryna
Przygotowanie
Liście botwinki oraz buraczki umyć i pokroić. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, przez ok. 10 min.
Rzodkiewki i ogórki umyć, pokroić na plasterki lub w kostkę. Szczypiorek i koperek również umyć i posiekać. Jajka pokroić na ósemki.
Botwinkę i buraczki odcedzić. Buraczki pokroić w większą kostkę. Wszystko razem wymieszać dodać jogurt naturalny, wymieszać, przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Dolać odrobinę wywaru z gotowania buraczków, aby zupa nie była zbyt gęsta. Chłodnik wstawić na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny