Bób to jadalne warzywo strączkowe. Uprawiany był już w starożytności a w średniowieczu był podstawą kuchni biednych. Zmieniło się to gdy pojawiły się ziemniaki i fasola.
BÓB
Jakie posiada właściwości?
Sezon na bób rozpoczyna się wraz z nadejściem lata, jest to warzywo bogate w składniki odżywcze. Zawiera potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk oraz mangan. Witamina A, E, C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy.
100 g bobu zawiera około 7 g białka, 14 g węglowodanów w tym 5,8 g błonnika, jedynie 0,4 g tłuszczu i około 66 kcal (informacja dla Pani Marty, i nie tylko). Dzięki swym właściwościom i niskiej kaloryczności wspaniale sprawdza się w dietach odchudzających.
Jaki ma wpływ na zdrowie?
Wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, dzięki czemu zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i zapobiega zaparciom. Jeśli chodzi o wpływ na cukrzycę to bób należy do III grupy warzyw pod względem zawartości węglowodanów (zostały one podzielone na cztery grupy dla potrzeb tej choroby), oznacza to, że należy spożywać go z umiarem lecz nie rezygnować z niego całkowicie. Bób jest dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego oraz białka, które jest polecane w diecie osób chorych na cukrzycę.
Na co zwracać uwagę przy zakupie bobu?
Gdy kupujemy świeży, to najlepiej byłoby gdyby udało nam się kupić go jeszcze w strąkach. Mamy wtedy pewność, że jest świeży. Jeśli jest już wyłuskany zwróćmy uwagę aby nie miał on przebarwień (brązowe plamki), powinien być twardy, lśniący i zielony. Przechowujmy go w lodówce, najlepiej w torebce papierowej (może leżeć w takich warunkach około tygodnia). Niestety sezon na to warzywo trwa krótko dlatego warto włączyć go jak najszybciej do codziennego jadłospisu.
Co możemy z niego przyrządzić?
Nadaje się do sporządzania zup, sałatek na ciepło i zimno, stanowi również świetny farsz do pierogów, dobrze sprawdzi się również w omlecie.
Jak ugotować bób?
Bób należy dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut w lekko osolonej wodzie. Należy pamiętać, że bób ma właściwości wzdymające ze względu na zawartość oligosacharydów, które nie są trawione przez bakterie jelitowe. Dlatego poleca się użyć do jego przyrządzenia ziół, które przeciwdziałają wzdęciom: kminek, bazylia, oregano, bergamotka, lawenda, majeranek, mięta pieprzowa, tymianek, anyż, gorczyca, arcydzięgiel lekarski, koper.
Przepis na sałatkę z bobu
Składniki:
500 g – bób świeży
500 g – pomidory
2 łyżki – koper ogrodowy
50 g – ser feta 12%
1 łyżka – oliwa z oliwek
Wykonanie:
Bób wypłukać, gotować około 15 minut, obrać ze skórki (jeśli ktoś lubi, może jak najbardziej skórkę zostawić). Pomidory umyć, pokroić w kostkę, dodać do wystudzonego bobu. Koper posiekać, fetę pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem, skroić oliwą. Smacznego!
100 g sałatki to: 49,39 kcal, 1,36 g tłuszczu, 4,02 g białka, 8,59 g węglowodanów w tym 3,43 g błonnika.
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny