(Plantago ovata Forsk., psyllium husk). Występuje w krajach południowo-wschodniej Azji i w basenie Morza Śródziemnego. Na wielką skalę jest uprawiana w Pakistanie i w Indiach, skąd jest importowana do zachodniej Europy i do Ameryki. Babka jajowata to roślina jednoroczna o owłosionych lancetowatych liściach, ma drobne kwiaty o zielonożółtym kolorze. Owocem tej rośliny jest sakiewka, która zawiera małe jasnobrunatne nasiona. Ich łupina jest zawiera związki śluzowe mające zastosowanie lecznicze.
W skład nasion babki jajowatej wchodzi 20-30% polisacharydów, jej śluz zawiera ksylozę, arabinozę, galaktozę i kwas glukuronowy. W zasadzie jej śluz cechuje się większą zdolnością pęcznienia niż nasiona lnu oraz ma silniejsze działanie przeczyszczające.
Jakie ma zastosowanie? Babka jajowata stosowana jest jako:
– środek przeczyszczający – laxantia (powoduje zmiękczenie i zwiększenie objętości masy kałowej, poprawia perystaltykę jelit i tym samym ułatwia wypróżnienia),
– również jako zapierający – antidiarrhoica (adsorbuje nadmiar wody z masy kałowej),
– wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobroczynnych bakterii w jelitach,
– wspomaga odchudzanie (poprzez zwiększenie uczucia sytości),
– obniża poziom cholesterolu (wiąże cholesterol oraz kwasy żółciowe, dzięki temu cholesterol nie zostaje w jelicie wchłonięty, tylko wydalony z organizmu),
– babka jajowata stosowana jest również jako lek osłaniający (np. w chorobie wrzodowej),
– polecana przy: hemoroidach, polipach jelit, zgadze.
Babka jajowata
W jaki sposób ją stosować?
Jeśli stosujemy preparaty zawierające nasiona i łuski babki jajowatej w swoim składzie, powinniśmy zawsze przyjmować je z dużą ilością wody i najlepiej aby było to co najmniej 30 minut przed przyjęciem innych leków.
W 100 g babki jajowatej (łupiny) zawarte jest aż 86 g BŁONNIKA!
Można dodawać ją do posiłków ponieważ dobrze je zagęszcza. Łupiny babki jajowatej można również dodawać do jogurtu wraz z płatkami i owocami.
Babka jajowata „ spogląda „ na nas z regału, już praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością i supermarketach z działami, w których znajduje się żywność specjalnego przeznaczenia.
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny