Na wyraźne życzenie jednej z czytelniczek arbuz będzie tematem dzisiejszego artykułu.
ARBUZ
jest warzywem, nazywanym również kawonem lub melonem, należy do rodziny dyniowatych, pochodzi z Afryki. W medycynie ludowej stosowany był na podagrę (dnę moczanową), podrażnienie wątroby oraz trudności z oddawaniem moczu.
Arbuz w 92% składa się z wody, więc schłodzony jest orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie, dlatego polecany jest gdy dokuczają nam uciążliwe upały. Diabetycy nie powinni się go obawiać, ponieważ pomimo tego, że jest słodki, zawiera 6,15g cukrów w 100g lecz zawiera również sporą ilość potasu (112mg / 100g), który bierze udział w regulacji poziomu insuliny w organizmie. Dzięki dużej zawartości wody arbuz działa również moczopędnie.
W swoim składzie zawiera również błonnik, witaminy z grupy B, C, E, kwas foliowy, beta-karoten i składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk, miedź, mangan, selen oraz fluor. 100 g arbuza to 30 kcal.
Zawiera również dużą ilość likopenu – 4532 μg (czerwony barwnik) , który ma właściwości przeciwutleniające (zapobiega tworzeniu się wolnych rodników – starzeniu się organizmu), bierze udział w metabolizmie cholesterolu, obniżając jego ogólny poziom, zapobiega chorobom układu krążenia oraz nowotworowym.
Dzięki zawartości cytruliny, arbuz może zwiększać popęd seksualny, ponieważ podobnie jak znane tabletki, powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych i poprawia przepływ krwi!
Jednocześnie cytrulina, a raczej spożywanie arbuza, polecane jest sportowcom, ponieważ wspomaga regenerację mięśni.
Kupując arbuza wybierajmy raczej te, które są w całości, ponieważ dłużej możemy przechowywać w domu (około tygodnia). Jeśli chcemy zakupić kawałek, to najlepiej aby był krojony przy nas, ponieważ arbuz szybko się psuje a my nie mamy pewności, kiedy został on pokrojony.
Arbuz to wspaniały składnik sałatek owocowych i nie tylko, np. napojów, koktajli oraz zup.
Należy pamiętać, że osoby dbające o linię oraz cukrzycy nie powinni przesadzać z ilością spożywanego arbuza, bowiem 300 g miąższu to 108 kcal i 18,45 g cukrów zawartych w owocu.
Przepis na koktajl z arbuza:
200 g arbuza
1 szkl maślanki
Oddzielić miąższ arbuza od skóry, oczyścić go dokładnie z małych czarnych pestek. Pokroić miąższ na małe kawałki, przełożyć go do wysokiego naczynia. Zalać arbuza maślanką i dokładnie zmiksować. Spożywać schłodzony.
Smacznego !
Autor:
Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny