Co to jest analiza składu ciała ?
Analiza składu ciała jest bardzo ważnym elementem procesu kontrolowanej utraty masy ciała, bądź przyrostu masy mięśniowej. Reasumując, kontrola samej masy ciała nie odzwierciedla tego procesu ze względu na rożną zawartość mięśni i tkanki tłuszczowej w organizmie Niewątpliwie prawidłowo zbilansowany jadłospis oraz wprowadzona aktywność fizyczna w efekcie prowadzi do utraty masy tkanki tłuszczowej oraz może prowadzić do zwiększenia masy mięśniowej.
W związku z tym ważenie na zwykłej wadze często wprowadza w błąd, ponieważ myślimy że „dieta nie działa”, wysiłek fizyczny nie przynosi efektów, w sumie nie warto się męczyć – ale to nie prawda! Właśnie ze względu na to, trzeba wykonać analizę składu ciała. Z pewnością otrzymamy kluczowe informacje dotyczące stosunku masy mięśniowej do tkanki tłuszczowej oraz całkowitej zawartości wody w organizmie w przeciwieństwie do korzystania z samego wyniku otrzymanego z pomiaru samej masy ciała.
Podsumowując,
Analiza bioimpedancji elektrycznej (BIA, bioelectrical impedance analysis) stanowi wiarygodny, nieinwazyjny, bezpieczny i przede wszystkim skuteczny sposób badania składu ciała u osób zdrowych i chorych.
Na czym polega badanie?
Polega na zmierzeniu całkowitego wypadkowego oporu elektrycznego ciała. Oporu stanowiącego pochodną rezystancji (oporu biernego) i reaktancji (oporu czynnego) przy zastosowaniu zestawu elektrod powierzchniowych połączonych z analizatorem komputerowym i przy użyciu prądu o danej częstotliwości i natężeniu. Tkanka tłuszczowa i woda zewnątrzkomórkowa nie wykazują reaktancji (oporu pojemnościowego), nie zachowują się jak kondensatory, natomiast posiadają opór elektryczny czynny (rezystancję).
Godne uwagi jest to, że istnieją dwa główne typy aparatów BIA — SF-BIA i MF-BIA. W aparacie typu SF-BIA stosuje się jedną częstotliwość, podczas gdy w aparacie typu MF-BIA — wiele częstotliwości. Pierwsze są przydatne w ocenie składu ciała u osób zdrowych, natomiast drugie pozwalają na dokładniejszą analizę zmian składu ciała w organizmie pacjentów w okresie pooperacyjnym lub charakteryzujących się bardzo słabym zdrowiem. W urządzeniach typu SF-BIA najczęściej używa się częstotliwości 50 kHZ przy natężeniu rzędu 0,8–1 mA, a w przeciwieństwie do nich w aparatach MF-BIA stosuje się zakres częstotliwości 0–500 kHz, podczas gdy największą powtarzalność wyników notuje się przy zakresie 5–200 kHz. Reasumując pomiary z aparatu typu MF-BIA są bardziej wiarygodne i rzetelne.
Gdzie zrobić analizę składu ciała ?
z pewnością
W gabinecie dietetycznym „Mądre żywienie” Agnieszka Blumczyńska
Analiza składu ciała
(BIA – Bioelectrical Impedance Analysis)
Obecnie dietetyk, dzięki profesjonalnemu analizatorowi z pewnością może powiedzieć pacjentowi jeszcze więcej o kondycji jego ciała!
Oferuję Państwu wykonanie badania – analiza składu ciała na wyjątkowym i prawdopodobnie jedynym w okolicy medycznym analizatorze składu ciała JAWON MEDICAL X-Contact 356. Przede wszystkim godne uwagi jest to, że posiada 8 elektrod, dzięki czemu z pewnością możliwe jest tak szczegółowe i dokładne badanie.
Czego mogę się dowiedzieć wykonując analizę składu ciała?
przede wszystkim
Metoda pomiaru:
bioimpedancja elektryczna,
8 wbudowanych elektrod w tym 4 wbudowane w platformie
Częstotliwość pomiaru: 5, 50, 250 kHz
Zakres wieku: 1 – 99 lat
Zakres masy ciała: 10 – 250 kg
Skanowanie QR
Analiza składu całego ciała:
– masa ciała rzeczywista [kg] i masa ciała standardowa [kg]
– BMI
(Body Mass Index) – wskaźnik masy ciała [kg/m2]
– PBF
(Per cent Body fat) – zawartość tkanki tłuszczowej [%]
– MBF
(Mass of Body Fat) – masa tkanki tłuszczowej [kg]
– LBM
(Lean Body Mass) – beztłuszczowa masa ciała [kg]
– SLM
(Soft Lean Mass) – masa tkanek miękkich [kg]
– TBW
(Total Body Water) – zawartość wody całkowitej [%]
– stosunek ECW/TBW
– BCM
(Body Cell Mass) – masa komórkowa [kg]
– SMM
(Skeletal Muscle Mass) – masa mięśni szkieletowych [kg]
– zawartość minerałów [kg] i protein [kg]
– Segmentowa analiza składu ciała: tułów, nogi, ręce
– SLM
(Soft Lean Mass) – masa tkanek miękkich [kg]
– MBF
(Mass of Body Fat) – masa tkanki tłuszczowej [kg]
– Impedancja [Ω] z podziałem na częstotliwości
oraz bardzo ważne godne szczególnej uwagi badanie okolicy brzucha, dzięki któremu dowiemy się czy zagrażają nam choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, choroby układu krążenia a także choroby nowotworowe. Ten analizator w przeciwieństwie do wspomnianych wcześniej o niskiej częstotliwości ma takie możliwości aby wykonać właśnie takie badanie.
Analiza Okolicy Brzucha:
– VFA
(Visceral Fat Area) – obszar tłuszczu trzewnego [cm2]
– VFL
(Visceral Fat Level) – poziom tłuszczu trzewnego
– WHR
(Waist Hip Ratio) – szacunkowa wartość stosunku obwodu talii do obwodu bioder, w odniesieniu do norm
– AC
(Abdominal Circumference) – szacunkowa wartość obwodu brzucha w okolicy pępka [cm]
Dodatkowo:
– BMR
(Basal Metabolic Rate) – podst. przemiana materii [kcal]
– TEE
(Total Energy Expenditure) – całk. wydatek energetyczny [kcal]
– AMB
(Age Matched of Body) – wiek metaboliczny [lata]
– impedancja [Ω] z podziałem na częstotliwości pomiarowe
Godne uwagi jest to, że analizator umożliwia wykonanie rzetelnych badań u dzieci odnosząc ich wyniki do siatek centylowych w przeciwieństwie do analizatorów mierzących jedynie w częstotliwości 50 kHZ.
Arkusz wyników dla dzieci:
– masa ciała rzeczywista [kg] i masa standardowa [kg]
– LBM
(Lean Body Mass) – beztłuszczowa masa ciała [kg]
– MBF
(Mass of Body Fat) – masa tkanki tłuszczowej [kg]
– SMM
(Skeletal muscle mass) – masa mięśni szkieletowych [kg]
– SLM
(Soft Lean Mass) – masa tkanek miękkich [kg]
– zawartość protein [kg]
– zawartość minerałów [kg]
– TBW
(Total Body Water) – zawartość wody całkowitej [%]
– BMI
(Body Mass Index) – wskaźnik masy ciała [kg/m2]
– PBF
(Percent of Body Fat) – zawartość tkanki tłuszczowej [%]
– WHR
(Waist Hip Ratio) – szacunkowa wartość stosunku obwodu talii do obwodu bioder, w odniesieniu do norm
– typ sylwetki
– krzywa rozwoju dziecka – masa, wzrost (siatki centylowe)
– BCM
(Body Cell Mass) – masa komórkowa [kg]
– BMR
(Basal Metabolic Rate) – podst. przemiana materii [kcal]
podstawowa przemiana materii wskazuje liczbę kalorii, które koniecznie należy spożyć w ciągu dnia w przeciwnym razie organizm będzie gromadził tkankę tłuszczową obawiając się 'głodowania”. Tej cyfry nie wolno pomniejszać! Reasumując, odchudzanie nie może polegać na głodzeniu się, przeciwnie aby schudnąć trzeba jeść!
– TEE
(Total Energy Expenditure) – całk. wydatek energetyczny [kcal]
– AMB
(Age Matched of Body) – wiek metaboliczny [lata]
– MBF
(Mass of Body Fat) – masa tkanki tłuszczowej w segmentach ciała [kg]
– impedancja [Ω] z podziałem na częstotliwości pomiarowe i segmenty ciała.
Po wykonaniu badania pacjent otrzyma profesjonalne arkusze zawierające dane z parametrami kondycji organizmu. Są to bardzo profesjonalne wydruki, takich danych z pewnością nie da się umieścić na wydruku w formie paragonu. W przeciwieństwie do wielu analizatorów, JAWON X-Contact 356 zachowuje ciągłość pomiarów dlatego warto wykonywać pomiary kontrolne aby być jeszcze bardziej zmotywowanym do pracy nad sobą.
W wyniku analizy składu ciała poznasz:
– masę mięśniową,
– procent mięśni w organizmie,
– masę tkanki tłuszczowej,
– procent tkanki tłuszczowej, a także
– zawartość wody w organizmie,
(norma dla kobiet – około 45 – 60 %, dla mężczyzn – około 50 – 65 %)
– wiek metaboliczny
wskazany wiek metaboliczny przez analizator z pewnością wielu pacjentom daje wiele do myślenia. Jeśli wskazuje wiek, np. 48 lat podczas gdy mamy jedynie, np.25 lat to prawdopodobnie trochę zaniedbaliśmy swoje zdrowie poprzez niewłaściwy styl życia i odżywiania. W związku z tym nie trzeba się załamywać lecz wręcz przeciwnie zmobilizować się do zmian! Dlatego tak ważne jest wykonanie analizy składu ciała aby móc z pełną świadomością zadbać o swoje zdrowie!
– tłuszcz wisceralny,
(analizowany jest według stopni. poziom 1-8 jest normą, z czego 1-5 oznacza tłuszcz podskórny a 5-8 zrównoważony, podczas gdy 9-11 to już granica normy, czyli tłuszcz umiejscowiony jest głębiej niż pod skórą natomiast jeszcze nie oplata narządów wewnętrznych. od stopnia 11 mamy już niebezpieczny dla zdrowia tłuszcz wisceralny typu pierwszego, a od poziomu 16 wzwyż najbardziej zagrażający życiu)
Jak prawidłowo przygotować się do badania składu ciała
12 h przed badaniem nie spożywać alkoholu, nie dawkować leków diuretycznych, steroidów, hormonów wzrostu.
Przez 12 h przed badaniem nie spożywać napojów na bazie kofeiny (napoje energetyczne, kawa, mocna herbata).
Przynajmniej przez 8 h przed badaniem unikać dużego wysiłku fizycznego.
Około 3 – 5 h przed badaniem nie spożywać posiłków, lub jeśli wizyta odbywa się w godzinach porannych, być na czczo.
Około 30 min. przed badaniem oddać mocz.
Wolno spożywać przed badaniem wodę niegazowaną, w ilościach zwyczajowo przyjmowanych.
Badanie wykonywane jest na bose, czyste oraz niekremowane stopy.
Przeciwwskazania:
Badanie nie może być przeprowadzane u kobiet w ciąży, u osób z wszczepionym rozrusznikiem serca oraz np. metalowymi implantami. u chorych na epilepsję, z niedowładem połowiczym, podobnie U osób z metalowymi protezami, endoprotezami, ze względu na to, że wynik może odbiegać od normy. Nie powinno wykonywać się również badania tydzień przed menstruacją.
Literatura:
Anna Lewitt, Elżbieta Mądro, Andrzej Krupienicz, Zakład Podstaw Pielęgniarstwa Akademii Medycznej w Warszawie. Podstawy teoretyczne i zastosowania analizy impedancji bioelektrycznej (BIA). Endokrynologia, Otyłość, Zaburzenia Przemiany Materii 2007, tom 3, nr 4, s. 79–84,
Szulc A. Biofizyczne i środowiskowe podstawy analizy składu ciała. Biophysical and environmental basis of the analysis of body composition. Journal of Health Sciences. 2013;3(13):410-427,
Ocena składu ciała metodą bioelektrycznej impedancji u studentów o różnym stopniu aktywności fizycznej. Renata Janiszewska, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kultury Fizycznej, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. K. Pułaskiego w Radomiu, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2013, Tom 19, Nr 2, 173–176,
Wykorzystanie analizy impedancji bioelektrycznej w profilaktyce i leczeniu nadwagi i otyłości. Barbara Dżygadło, Celina Łepecka-Klusek, Bartosz Pilewski, Katedra i Klinika Ginekologii i Endokrynologii Ginekologicznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, Probl Hig Epidemiol 2012, 93(2): 274-280.