Amarantus (szarłat), poznaj jego wartość

4.33 avg. rating (86% score) - 35 votes

Amarantus, znasz go?

Amarantus to roślina z rodziny Amaranthaceae. Dawniej uważana była za roślinę świętą, dawała siłę oraz męstwo (m.in. Inkom oraz Majom).

Wartość odżywcza nasion amarantusa przewyższa inne zboża. Dotyczy to głównie białka, jego zawartość wynosi od 16 do 20%, dodatkowo białko to, ma wysoką wartość biologiczną. Zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne (są to takie aminokwasy, które musimy do organizmu dostarczyć z zewnątrz, ponieważ organizm sam, nie jest wstanie ich wytworzyć). Tak dla przykładu mieszając mąkę z amarantusa z mąką innych zbóż można uzupełnić niedobór aminokwasów.

Amarantus (szarłat)

Amarantus może być stosowany w diecie bezglutenowej, jest wspaniałym dodatkiem do wypieku chleba bezglutenowego. Jest produktem nie tylko wyjątkowo odżywczym, ale także lekkostrawnym.

Amarantus zawiera w swym składzie również nienasycone kwasy tłuszczowe, a badania wykazały, że nie zawiera cholesterolu. Zawiera kilka procent skwalenu, który m. in. bierze udział w produkcji przeciwciał, przekazywaniu informacji między komórkami oraz poprawia elastyczność skóry. Jego niedobór może być jedną z przyczyn niepłodności u kobiet. Ma również właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, regenerujące oraz wspomaga pracę wątroby i trzustki. Ponadto reguluje poziom cholesterolu.

W skład nasion wchodzą cenne składniki mineralne, m. in. wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, kobalt, jod. Zawartość żelaza wynosi ok. 8 mg w 100 g produktu – to więcej niż zawiera szpinak czy nasiona strączkowe. Z tego właśnie powodu amarantus polecany jest w diecie osób z anemią spowodowaną niedoborem tego pierwiastka. Zawartość wapnia wynosi około 200 mg w 100 g, a dla przykładu w mleku zawartość tego składnika wynosi 120 mg w 100 g.

W amarantusie znajduje się kwas foliowy, witaminy z grupy B, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wysoką zawartość witaminy B6 – 0,615 mg w 100 g, a do porównania w mące pszennej jej zawartość wynosi 0,05 mg w 100 g.

Nasiona amarantusa powodują szybkie podwyższenie poziomu glukozy we krwi, dlatego osoby chore na cukrzycę powinny spożywać go z rozwagą.

amarantus popping
Amarantus popping

Z nasion amarantusa otrzymuje się mąkę, kaszę, płatki, popping i inne produkty. Dobrze, aby znalazły się one w diecie osób wymagających diety bezglutenowej (np. chorych na celiakię), dzieci w okresie rozwoju, kobiet w ciąży, sportowców oraz osób w starszym wieku.

Ze względu na wyjątkowe walory odżywcze, amarantus jest coraz szerzej wykorzystywany do produkcji artykułów spożywczych o podwyższonej wartości odżywczej i dietetycznej.

Przepis na szybkie śniadanie z amarantusem
Owsianka z amarantusem

Przepis na szybkie śniadanie z amarantusem:

Owsianka z amarantusem i borówkami:

1 szklanka mleka 2%

3 łyżki płatków owsianych

2 łyżki amarantusa ekspandowanego

2 łyżki borówki amerykańskiej

Wykonanie:

Płatki zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min. Dolać podgrzane mleko, wymieszać z amarantusem i posypać borówkami.

Ten posiłek zawiera:

280 kcal

wapń – 300 mg

magnez – 95 mg

witamina B6 – 0,17 mg

kwas foliowy – 38,6µg

amarantus
Amarantus

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...

Dodaj komentarz