Alergie pokarmowe na nikiel

Alergie pokarmowe. Wiele osób często boryka się ze zmianami skórnymi trudnymi do zdiagnozowania przez lekarzy. Dopiero tak naprawdę wykonanie testu płatkowego u alergologa z pewnością może rozwiać wiele wątpliwości.

Do jednej z diagnoz należy – alergia na nikiel.

Alergie pokarmowe
test skórny

Alergia na nikiel to temat godny uwagi w dzisiejszych czasach. Najczęściej pojawia się wysypka w postaci swędzącego zaczerwienienia, przechodząca w małe bąbelki oraz niewielkie ranki. Z czasem świąd staje się bardzo uporczywy a ranki coraz bardziej dokuczliwe, zwłaszcza gdy pojawiają się na dłoniach i palcach pęcherzyki, które pękają i sączy się z nich płyn surowiczy. U osób silnie uczulonych, zapalenie skóry (wyprysk) z pewnością może sprowokować podane doustnie 0,3 mg niklu – dawki ledwie kilka razy wyższej od dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, która może zdarzyć się w normalnej diecie. Co ciekawe alergia ta częściej dotyczy kobiet.

Nikiel jest pierwiastkiem występującym nie tylko w przedmiotach użytku codziennego, ale także w pożywieniu, w związku z tym się bardzo uciążliwe dla osoby uczulonej.  Dlatego należy unikać przede wszystkim metalowych przedmiotów zawierających nikiel lub zastępować innymi bez dodatku tego pierwiastka. Podobnie szczególną ostrożność trzeba zachować stosując farby do włosów, a także różnego rodzaju kosmetyki pielęgnacyjne do twarzy i makijażu. Potrafią one wywołać nawet reakcje wstrząsowe.

sztucce
sztućce tradycyjne
sztucce plastikowe
sztućce plastikowe
farba
farba do włosów

Osoby z tą dolegliwością przede wszystkim powinny unikać spożywania wody „kranowej”, ponieważ w niej może być zawarta jest spora ilość niklu, zależna od stanu wodociągów co prowadzi do gwałtownego nasilenia objawów.

Dlatego konieczne jest stosowanie diety eliminacyjnej. Z doświadczenia wiem, że działa wspaniale, jeśli osoba uczulona nie spożywa pokarmów z dużą zawartością niklu. Poniżej przedstawiam produkty, których należy unikać bądź ograniczać oraz te które mają niską zawartość niklu w swym składzie i w przeciwieństwie do tych pierwszych nie musimy ich ograniczać.

Alergie pokarmowe

 

PRODUKTY O WYSOKIEJ ZAWARTOŚCI NIKLU, KTÓRE NALEŻY ELIMINOWAĆ Z CODZIENNEJ DIETY

  • Żyto, produkty pełnoziarniste, owies, proso, kasza gryczana, otręby, musli, nieoczyszczony ryż (brązowy).
  • Suszone śliwki, wszelkiego rodzaju owoce z puszki, maliny, figi, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, pistacje, sezam, orzeszki ziemne (przy dużej nadwrażliwości na nikiel, również wszystkie produkty z domieszką orzeszków ziemnych – należy czytać etykiety), ziarna słonecznika, kiełki, suszone owoce, siemię lniane, marcepan, mak.
  • Por, sałata, szpinak, brokuły(w umiarkowanej ilości można), natka pietruszki, pomidory, ketchup, koncentrat pomidorowy.
  • Soja i wszystkie produkty na bazie soi (czytać uważnie etykiety).
  • Rośliny strączkowe – fasola szparagowa, czerwona fasola, zielony groszek, soczewica, ciecierzyca, groch.
  • Kakao, czekolada, mocna kawa, mocna herbata czarna, herbata zielona (235.57 mg niklu w torebeczce!), sok jabłkowy, soki z owoców cytrusowych, mleczko czekoladowe, piwo, wino, woda z kranu.
  • Owoce morza, łosoś, śledzie, konserwy rybne, podroby.
  • Sery topione.
  • Suplementy diety zawierające dużą ilość błonnika.
  • Proszek do pieczenia.
  • Margaryna twarda, a także
  • Gotowe ciasta oraz dania typu fix.

 

natka pietruszki
natka pietruszki
sok pomidorowy
sok pomidorowy
salata
sałata
czekolada
czekoladki
łosoś
łosoś

Alergie pokarmowe

 

PRODUKTY DOZWOLONE PODCZAS STOSOWANIA DIETY O NISKIEJ ZAWARTOŚCI NIKLU

  • Masło prawdziwe, miód.
  • Mleko i wszystkie produkty mleczne naturalne – kefiry, maślanki, jogurty naturalne, ser biały.
  • Jaja, ryby (oprócz tuńczyka, łososia, sardynek, śledzi), mięso, drób
  • Banany ( z umiarem), jagody, brzoskwinie, gruszki, rabarbar.
  • Ziemniaki, burak czerwony, kapusta pekińska, kalafior, brukselka, kukurydza, ogórek zielony, koper, bakłażan, jarmuż, cukinia, papryka, cebula i czosnek (z umiarem), grzyby.
  • Płatki kukurydziane, kasza manna, kasza jęczmienna perłowa, kasza kus kus, kasza jaglana, ryż paraboliczny, płatki jęczmienne, skrobia kukurydziana, makaron pszenny, spaghetti, popcorn, makaron ryżowy, pieczywo pszenne, ewentualnie graham (jeśli nie powoduje objawów).
papryka
papryka
kalafior
kalafior
jagody
jagody
miod
miód

Dieta eliminacyjna w tym przypadku jak już wspomniałam przynosi bardzo dobre efekty i dolegliwości ustępują. Jednakże należy pamiętać, iż wyeliminowanie pewnych produktów z jadłospisu może powodować niedobory niektórych składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto zatem skusić się na wizytę u specjalisty z tej dziedziny aby przygotował nam indywidualny a zarazem zbilansowany jadłospis.

Warto również czytać etykiety przyjmowanych leków, ponieważ są też takie leki, które jeszcze bardziej nasilają reakcje alergiczne i anafilaktyczne!

Reasumując, nie warto samemu podejmować się eliminacji szkodliwych produktów z codziennego jadłospisu lecz z pewnością należy skorzystać z porady dyplomowanego dietetyka klinicznego.

MOJE INNE ARTYKUŁY

Gotowe v 5 mini

 

Autor:

mgr Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

Literatura:

Nadwrażliwość na nikiel. Milena Wojciechowska, Katedra i Klinika Alergologii, Immunologii Klinicznej i Chorób
Wewnętrznych, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
Nikiel – alergen wyjątkowy. Od struktury atomu do regulacji prawnych. Śpiewak R, Piętowska J. Alergologia Immunologia 2006; 3 (3-4): 58-62.

 

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...

Dodaj komentarz