Niebezpieczny barwnik (koszenila)

Niebezpieczny barwnik

Niebezpieczny barwnik
żelki

Niebezpieczny barwnik

E120 (koszenila), E124 (czerwień koszenilowa), E102 (tartrazyna)

Barwnik E 120 koszenila. To organiczny związek chemiczny, naturalny, ciemnoczerwony. Barwnik ten otrzymywany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus), żerujących na kaktusach z rodzaju Opuncja. Dawniej koszenila służyła jako barwnik do kolorowania tkanin. Koszenila obecnie stosowana jest w przemyśle spożywczym. Głównie do barrwienia różnego rodzaju napojów, galaretek, kisieli, lodów, słodyczy wędlin a przede wszystkim do jogurtów. Większość konsumentów nie jest świadoma, że koszenila pochodzi z owadów, przez co jest nieodpowiednia dla wegetarian oraz wegan. Jej stosowanie jest obecnie zakazane w niektórych krajach i religiach.

Ciekawostka – aby uzyskać 1 kilogram barwnika koszenila należy sproszkować około 150 tysięcy owadów.

Koszenila spożywana w nadmiarze może wywołać reakcje alergiczne, nasilić katar sienny, nasilić objawy astmy, a u alergików może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Powinny jej unikać osoby uczulone na salicylany, jak również astmatycy.

galaretka
galaretka

Barwnik E 124 czerwień koszenilowa to syntetyczny barwnik azowy.

W organizmie człowieka barwniki azowe rozpadają się na rakotwórcze związki aminowe. Niektóre z barwników są rozpuszczalne w tłuszczach, co dodatkowo zwiększa ryzyko, ze względu na ich kumulację w narządach wewnętrznych – głównie w wątrobie. Najnowsze badania prowadzone nad wpływem barwników na zdrowie, donoszą, iż barwnik koszenila ma wpływa na zaburzenia koncentracji, osłabienie pamięci oraz wywołuje objawy ADHD.  Dodawana jest wszędzie tam, gdzie potrzeba trwałego czerwonego zabarwienia produktu spożywczego. Często spotkać można na etykietach jogurtów, lodów, barwi się nią mięsa, ciasta, słodycze sosy i różnego rodzaju napoje.

Tartrazyna (E102)  cytrynowożółty barwnik azowy produkowany głównie do celów spożywczych. Barwnik ten jest czynnikiem uwalniającym histaminę, dlatego po jego spożyciu astmatycy mogą odczuwać wzmożone objawy choroby. Powinny jej unikać osoby z nietolerancją salicylanów. Jest nie zlecana dla dzieci, w połączeniu z benzoesanami (E210–215) może u nich powodować trudności w nauce, a nawet wystąpienie syndromu ADHD. U innych (nawet nieuczulonych) osób może wywoływać:

  • pokrzywkę,
  • zapalenie skóry,
  • bóle głowy,
  • katar sienny,
  • trudności z koncentracją,
  • depresję,
  • wysypkę,
  • swędzenie warg i języka,
  • bezsenność,
  • dezorientację,
  • anafilaksję.

Zatem zwróćmy uwagę na to co wkładamy do koszyka oraz przejrzyjmy nasze domowe zapasy i pozbądźmy się tych ze szkodliwymi barwnikami. Warto to zrobić, choćby dla dobra naszych pociech.

eliminuj syrop glukozowo fruktozowy !

 

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...

Dodaj komentarz