Babka jajowata – musisz ją poznać! Czyści aż ..!

4.43 avg. rating (88% score) - 42 votes

(Plantago ovata Forsk., psyllium husk). Występuje w krajach południowo-wschodniej Azji i w basenie Morza Śródziemnego. Na wielką skalę jest uprawiana w Pakistanie i w Indiach, skąd jest importowana do zachodniej Europy i do Ameryki. Babka jajowata to roślina jednoroczna o owłosionych lancetowatych liściach, ma drobne kwiaty o zielonożółtym kolorze. Owocem tej rośliny jest sakiewka, która zawiera małe jasnobrunatne nasiona. Ich łupina jest zawiera związki śluzowe mające zastosowanie lecznicze.

Babka jajowata
łupina

W skład nasion babki jajowatej wchodzi 20-30% polisacharydów, jej śluz zawiera ksylozę, arabinozę, galaktozę i kwas glukuronowy. W zasadzie jej śluz cechuje się większą zdolnością pęcznienia niż nasiona lnu oraz ma silniejsze działanie przeczyszczające.

Jakie ma zastosowanie? Babka jajowata stosowana jest jako:

– środek przeczyszczający – laxantia (powoduje zmiękczenie i zwiększenie objętości masy kałowej, poprawia perystaltykę jelit i tym samym ułatwia wypróżnienia),

– również jako zapierający – antidiarrhoica (adsorbuje nadmiar wody z masy kałowej),

–  wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobroczynnych bakterii w jelitach,

– wspomaga odchudzanie (poprzez zwiększenie uczucia sytości),

– obniża poziom cholesterolu (wiąże cholesterol oraz kwasy żółciowe, dzięki temu cholesterol nie zostaje w jelicie wchłonięty, tylko wydalony z organizmu),

– babka jajowata stosowana jest również jako lek osłaniający (np. w chorobie wrzodowej),

– polecana przy: hemoroidach, polipach jelit, zgadze.

Babka jajowata

W jaki sposób ją stosować?

Jeśli stosujemy preparaty zawierające nasiona i łuski babki jajowatej w swoim składzie, powinniśmy zawsze przyjmować je z dużą ilością wody i najlepiej aby było to co najmniej 30 minut przed przyjęciem innych leków.

W 100 g babki jajowatej (łupiny) zawarte jest aż 86 g BŁONNIKA!

Można dodawać ją do posiłków ponieważ dobrze je zagęszcza. Łupiny babki jajowatej można również dodawać do jogurtu  wraz z płatkami i owocami.

Babka jajowata „ spogląda „ na nas z regału, już praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością i supermarketach z działami, w których znajduje się żywność specjalnego przeznaczenia.

babka jajowata zastosowanie
Babka jajowata

Autor:

Agnieszka Blumczyńska

Dietetyk kliniczny

"Mądre Żywienie"
Gabinet Dietetyki Klinicznej

Członkostwo:
- Certyfikowanym Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków
- Członkiem Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego Dzieci
- Członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej

    Znajdź więcej o mnie na:
  • facebook
  • googleplus
Podaj dalej ...

Dodaj komentarz